ABD ve Talibanlar ekonomiyi konuşmaya başladılar

ABD’nin Afganistan elçisi Zalmay Khalilzad ile Talibanlar yeniden bir araya geldi. Taraflar, ekonomik fırsatları ele aldıklarını bildirdi.

ABD ile Talibanlar, Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde tarihi bir anlaşma imzalamıştı. Afgan hükümetinin dışlandığı bu anlaşma, Talibanların güvenlik garantileri vermesi ve Afgan hükümeti ile diyalog başlatması karşılığında Amerikan güçlerinin çekilmesini öngörüyor.

Khalilzad, Twiter üzerinde yaptığı açıklamada Doha’da Talibanların siyasi bürosu ile gerçekleşen toplantı yaptıklarını belirterek, “Kalıcı barışı takip edecek ekonomik kalkınma fırsatlarının altını çizdik” dedi.

Khalilzad, “Her iki tarafın Afganlar arası görüşmelere götüren engelleri aşabileceğini bilerek, barışı destekleyen projeler geliştirmek için hiç bir zaman çok erken olmadığı konusunda mutabık kaldık” diye ekledi.

Talibanların bir sözcüsü de yazılı bir açıklama ile Amerikan hükümetine bağlı bir kurum olan International Development Finance Corporation Müdürü Adam Behler ile görüştüklerini duyurdu. Sözcü, Afganistan’da “büyüme, yeniden inşa ve kalkınmayı” el aldıklarını belirtti.

Talibanlar Haziran ayı sonunda da anlaşmaya bağlı olduklarını belirtmişti. Pentagon ise bu hafta yaptığı açıklamada Talibanların El Kaide ile geniş bağlarını koruduğunu ifade bildirmişti.

Talibanların taahhütleri arasında aşırı grupların ülkeyi bir sığınma yeri olarak kullanmasına izin vermemeleri de yer alıyor.

Afganistan sorunu son günlerde, Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerle yeniden gündeme geldi. İddiaya göre Moskova, Talibanlara yakın militanlara Amerikan askerlerini öldürmeleri için para dağıttı. Aynı kaynaklara göre bu bilgiler ABD Başkanı Donald Trump’a iletildi ve Beyaz Saray Güvenlik Konseyi Mart ayında bir toplantı yaptı ancak herhangi bir adım atılmadı. Rusya ve Talibanlar blok halinde iddiaları yalanladı.