ABD ve Talibanlardan DAİŞ’e karşı ‘ortak’ operasyon

ABD yönetimi, Taliban hareketinin DAİŞ çetelerine karşı savaş kapasitesini gösterdiğini ve ABD’nin sınırlı bir destek verdiğini açıkladı.

Amerikan Ordusu Merkezi Komutanlık Şefi General Kenneth McKenzie, Temsilciler Meclisi’nde yaptığı açıklamada, Talibanların DAİŞ’e karşı çatışma kapasitelerini gösterdiğini belirtti.

General, “Bu son aylarda Afganistan’ın doğusunda, Talibanların Nangarhar eyaletinde sahada İslam Devleti’nin bir varlığını durdurduğu ve ezdiğini gözlemledik. Bunu çok etkili bir şekilde yaptılar” dedi.

'KANLI OLDU AMA YAPATILAR'

“Bizim tarafımızdan çok sınırlı bir destek vardı” diyen McKenzie, ilk kez ABD ile Talibanlar arasında askeri bir işbirliğini de açıklamış oldu.

McKenzie, “Bunu yapacak kapasitelerini gösterdiler. Kanlı oldu ama yaptılar, İslam Devleti artık Nangarhar eyaletinde hiçbir alanı kontrol etmiyor” diye ekledi.

Talibanların El Kaide ile savaş iradesi konusunda “daha az iyimser” olduğunu söyleyen McKenzie, “Bunu da ortaya koymaları gereken bir şeydir, henüz gösterilmedi” şeklinde konuştu.

Talibanlar, ABD ile yapılan müzakereler sonucunda 22 Şubat günü kısmi bir ateşkes yapılmıştı. Sürecin sonunda 29 Şubat günü Katar’ın Doha kentinde ABD ile Talibanlar bir anlaşmaya imza atmıştı. Talibanların güvenlik garantileri vermesi karşılında ABD ve ittifakları da 14 ay içerisinde ülkedeki güçlerini tamamen çekmeyi taahhüt etti. ABD ayrıca güçlerini çekmeyi, Talibanların Afgan hükümeti ile müzakereleri başlatma koşuluna dayandırdı.