ABD ve Ukrayna’dan Karadeniz’de askeri tatbikat

Ukrayna ile aralarında ABD’nin olduğu birçok ülke, Karadeniz’de ortak askeri tatbikat başlattı.

Askeri tatbikat Rusya ile gerilimlerin yüksek olduğu bir dönemde gerçekleştirildi. Geçen hafta bir İngiliz gemisiyle de çatışma yaşanmıştı. 20’den fazla Rus jeti ile iki sahil koruma gemisi, İngiliz savaş gemisini takibe almış ve uyarı ateşi açmıştı.

Karadeniz’deki tatbikata “Sea Breeze 2021” adı verildi.  Tatbikatın 10 Temmuz’a kadar sürmesi bekleniyor. Bir çok NATO üyesinin de olduğu 30 dolayında ülkeden 5 bin asker ve 30 savaş gemisi tatbikata katılacak.  ABD’nin de bu tatbikat vesilesiyle USS Ross destroyerini kullanması bekleniyor.

Ukrayna Filosu Komutanı Oleksiyi Neijpapa, ülkenin güney limanı Odesa’da yapılan açılış töreninde bu tatbikatın “bölgede barış ve istikrarın sürmesi yönünde güçlü bir mesaj göndermeyi” amaçladığını belirtti.

Ukrayna’da batı yanlısı olarak ifade edilen kanadın 2014’te iktidara gelişinden bu yana Rusya ile çatışma ve kriz hali yaşanıyor. Bu süreçte Kırım Rusya’ya bağlandı ve Ukrayna’nın güneyinde Rusya yanlıları tek yanlı bağımsızlık ilan etti, şiddetli çatışmalar yaşandı.

2018’de Rusya Azov denizine girmeye çalışan üç Ukrayna savaş gemisine el koymuş ve 24 denizciyi rehin almıştı. Bu iki ülke arasındaki ilk doğrudan silahlı olay olmuştu.