ABD, Venezuela’ya yaptırımları hafifletti

ABD, Venezuela’da iktidar ve muhalefet arasında 2024 yılında başkanlık seçimlerinin yapılmasına yönelik bir anlaşmanın imzalanmasının ardından bazı petrol ve gaz yaptırımlarını askıya aldı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Mali İstihbarat ve Terörizmden sorumlu Müsteşarı Brian Nelson yaptığı açıklamada, "ABD'nin yaptırım politikasına uygun olarak ve bu demokratik gelişmelere cevaben, Hazine Bakanlığı Venezüella petrol ve gaz sektörünün yanı sıra altın sektörüyle ilgili işlemlere izin verdi" dedi.

17 Ekim Salı günü yapılan müzakereler sırasında Venezuela hükümeti ve muhalefet 2024 yılının ikinci yarısında bir başkanlık seçimi yapılması konusunda anlaşmaya vardı.

Norveç'in kolaylaştırıcılığında yürütülen diyalog ve müzakere sürecinin bir parçası olarak Barbados'ta imzalanan bir belgede, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun heyeti ve muhalefet "başkanlık seçiminin anayasal takvime uygun olarak 2024 yılının ikinci yarısında yapılmasını" öneriyor.

Anlaşma, seçilemeyecek adayları dışlıyor zira sadece "Venezüella yasaları tarafından belirlenen prosedürlere uygun olarak başkanlık seçimine katılmak için gerekli koşulları yerine getirenler" adaya olabilecek.

2024'te Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun karşısına çıkacak adayı belirlemek üzere Pazar günü yapılan muhalefet ön seçimlerinde favori aday olan Maria Corina Machado diskalifiye edilen isimler arasına yer alıyor.

Seçim tarihi Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından belirleniyor. Anlaşma belgesi, muhalefetin talebi üzerine yurt dışı da dahil olmak üzere seçmen kütüklerinin güncellenmesini ve "teknik seçim gözlem misyonlarının" davet edilmesini öngörüyor.

Bu misyonlar arasında 2021 bölgesel seçimlerinden sonra hükümet tarafından ağır bir şekilde eleştirilen Avrupa Birliği, BM seçim uzmanları grubu, Afrika Birliği, Amerikalılar Arası Seçim Organları Birliği ve Carter Merkezi de yer alıyor.

Hükümet heyetinin başkanı Jorge Rodriguez "Bu, hazırlanmakta ve uygulanmakta olan çok daha geniş kapsamlı bir anlaşmanın ilk adımıdır" dedi.

Muhalefet temsilcisi Gerardo Blyde ise "Bugün önemli bir anlaşma imzalıyoruz, oylamada güvenimizi yeniden kazanmamızı sağlayacak büyük bir adım atıyoruz" dedi.