ABD yaptırımları: Kuzey Akım-2 2020 sonuna sarkacak

Rusya, Amerikan yaptırımları nedeniyle aksayan Kuzey Akım 2 doğalgaz boru projesinin önümüzdeki yıl sonuna kadar bitirileceğini duyurdu.

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Rus doğalgazını Kuzey Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak Nord Stream 2 (Kuzey Akım 2) projesinin beklenenden daha fazla sarkabileceğini söyledi.

Novak, Kuzey Akım 2’deki çalışmaların yaptırımlar nedeniyle durması ardından duran çalışmalardaki aksamanın projenin tamamlanmasını geciktirdiğini kaydetti. Novak, doğalgaz boru hattının açılışının 2020 sonuna kadar sarkacağını da söyledi.

YAPTIRIMLARDAN ÇEKİNEN ŞİRKET GERİ ÇEKİLMİŞTİ

Amerikan yaptırımları nedeniyle projede özel gemileriyle yer alan Allseas adlı şirket, geri çekilme kararı almıştı. Şirketin gemileri, özellikle deniz tabanına hatta kullanılan dev boruların yerleştirilmesi için oldukça önemliydi.

ENERJİDE RUSYA’YA BAĞIMLILIK MESELESİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Akım 1’den sonra Kuzey Akım 2 ile Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlı hale getirildiğini savunuyor. Projeye Polonya ve Baltık ülkeleri gibi Avrupa Birliği (AB) üyelerinin yanı sıra Ukrayna da karşı çıkıyor.

AMERİKAN GAZINI SATMA AMAÇLI MI?

Projeyi destekleyen ülkeler ise, ABD’nin Avrupa’ya ‘pahalı doğalgazını satmak için’ Rusya’ya yaptırım uyguladığını savunuyor. Son olarak AB Komisyonu Başkanı ve eski Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Avrupa şirketlerine yönelik yaptırımlara karşı durulacağını söylemişti.

Kuzey Denizi üzerinden Rusya doğalgazını Almanya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine taşıyacak olan Kuzey Akım 2 projesinin maliyeti 10 milyar Euro’yu aşıyor. Yılda 55 milyar metreküp doğalgazı Batı Avrupa’ya taşıyacak proje kapsamında 2 bin 300 kilometre uzunluğunda yan yana iki boru hattı döşeniyor.