ABD’ye giden göçmenlerin durumları belirsizliğini koruyor

ABD’nin Texas eyaletinde kaçak olarak ülkeye geldikleri için tutuklanan göçmenler herhangi bir belge verilmeden bırakılıyor.

ABD’ye kaçak yollardan giren göçmenler, haklarında herhangi bir işlem yapılmadan serbest bırakılıyor ve herhangi bir belge de verilmiyor.

Texas’taki göçmen ailelere yardım evleri yetkilileri sınır görevlilerinin yüzlerce aileyi ocak ayının sonundan bu yana kendilerine ulaştırdığını belirtti.

Önceden haftada 25 kişiye yardım ettiklerini söyleyen Val Verde Border Humanitarian Coalisyon, bu sayının şu anda günlük olarak 50’ye yükseldiğini aktardı.

Kaçak geçişlerin son dönemlerde iyice arttığı ve Orta Amerika’da yaşanan ekonomik kriz ve doğal afetler ile koronavirüs salgının bu durumda etkili olduğu da belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl mart ayında ABD eski Başkanı Donald Trump, kuzeye göç edenleri ABD’ye almama ve gelenlerin de çalışma ve iltica taleplerine çok kısa sürede yanıt verip geri gönderme sürecini hızlandırmıştı.

ABD kapılarının kapatılması ardından Meksika’da ciddi bir göçmen akışına maruz kalmıştı.

Meksika geçtiğimiz yıl Kasım ayında çıkardığı bir yasa ile 12 yaşından küçük çocukların cezaevleri ya da sınırdışı cezaevlerinde kalmasını engellemesi üzerine ABD de 12 yaşından küçük çocukları olan aileleri Meksika’ya sınır dışı edemiyordu.

Texas’ta ilticacılar için olan cezaevlerinde ise nüfus fazlalığından dolayı binlerce ailenin sınırları geçmesine izin verildi.

Şu anda ise sınırın kuzeyine geçen aileler ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Kino Border İnisiyatifi isimli sivil toplum örgütünden Joanna Williams çok nadir olsa da bazı ailelerin belge alabildiğini ve en yakındaki sığınma evlerinin desteğini alabildiğini belirtti. Williams “Sonuçta bütün aileler sokağa atılıyor” dedi.

Benzer bir durum ise sınırın güneyinde Meksika’da yaşanıyor. Charitées Catholiques’ten rahibe Norma Pimental göçmen kurumlarının ailelere kalması için izin verdiği ancak gerisi için de başlarının çaresine bakmaları gerektiğini söylüyor.