ABD’ye göre İran ile müzakerelerde ‘mütevazı’ ilerleme var

ABD, İran’ın nükleer programı konusunda salı günü Viyana’da başlayan sekizinci tur görüşmelerde “mütevazı” ilerleme gördüklerini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, 2015’teki nükleer anlaşmayı kurtarmak için başlayan sekizinci tur görüşmelerden sonra "Bu son günlerde, son görüşmeler sırasında mütevazı bir ilerleme olabileceğini fark ettik” dedi.

Sözcü “Ancak tarafların bu ilerlemeyi yapıcı bir ruhla ve inançla inşa etmeye çalışması gerekiyor" diye eklerken "bu ilerlemenin herhangi bir maddi içeriğinin olup olmadığını söylemek için çok erken" olduğunu belirtti.

Bu ilerlemelerin “çok yavaş geldiğini” ve “böyle devam edemeyeceğini” ifade eden Ned Price, nükleer anlaşmaya karşılıklı saygıya geri dönmek için “yakında çok geç olacağı” uyarısında bulundu.

Anlaşmanın tarafı olan üç Avrupa ülkesi Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık da bu müzakerelerin “acil” olduğunu belirtiyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, sekizinci tur görüşmelerden önce yaptığı açıklamada önceliklerinin Amerikan yaptırımlarının kaldırılması olduğunu ifade etmişti.

2015’teki anlaşmanın bir tarafından İran, diğer tarafında Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Fransa ve Almanya var.

ABD, nükleer anlaşmadan 2018 yılında tek taraflı olarak çekildiği için görüşmeler dolaylı olarak katılıyor. 2015’teki anlaşma İran’ın nükleer faaliyetlerine kısıtlama getirilmesi karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngörüyordu. Ancak önceki ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan çekildikten sonra sert yaptırımlar uygulamaya başladı. İran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başladı.