Af Örgütü’nden Nijerya’ya: Çocukları Boko Haram’dan koruyun

Uluslararası Af Örgütü, Boko Haram’ın kaçırdığı çocuklara yönelik işkence, zorla silah altına alma, zorla evlilik, infazları izletme gibi insanlık dışı suçlara dikkat çekerek, Nijerya’yı çocukları korumaya çağırdı.

Af Örgütü, 90 sayfalık bir raporda Boko Haram’ın Nijerya’nın kuzey doğusunda yaklaşık on yıldır çocuklara yönelik işlediği ağır suçlara yer verdi.

Raporda, “Bu silahlı grup, okullara saldırı, kitlesel alıkoymalar, çocukları silah altına alma ve kullanma, kız çocukları ve genç kadınları zorla evlendirmeyi alışkanlık haline getirdi” denildi.

Bu insanlık dışı örgütün kontrolündeki alanlarda çocukların özellikle işkence vakalarının mağduru olduğu, kamuoyu önündeki infazları izlemeye zorlandığı kaydediliyor.

Af Örgütü’nün topladığı tanıklıklara göre, kaçmayı başaran çocuklar Nijeryalı yetkililer tarafından güvenli olmayan koşullarda karşılanıyor.

Raporda, bu çocuklar yer değiştirmediğinde ve eğitimden yoksun kaldığında, koşulların işkence vakalarına benzediği askeri kışlalarda yıllarca keyfi olarak tutulduğuna dikkat çekildi.

Nijerya makamlarının bu şekilde çocukları Boko Haram üyesi olduklarını itiraf ettirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Çocukların maruz kaldığı bu uygulamaları “savaş suçu” olarak tanımlayan Af Örgütü, çok sayıda çocuğun halen bu koşullarda tutulduğu ve aralarında çocukların da olduğu en az 10 bin kişinin tutukluluk sırasında öldüğünü kaydetti.

Uluslararası Af Örgütü, Nijeryalı yetkilileri Borno ve Adamawaune eyaletlerinde çocukları korumaya ve ülkenin kuzey doğusunda onlara eğitim imkanı sunmaya çağırdı.

Örgüt ayrıca Avrupa Birliği ve diğer bağışçıları kusurlu bir “rehabilitasyon” programını finanse etmekle suçladı.

Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve diğer ortakların, ihlallerin gerçekleştiği “Güvenlik Koridoru” adlı bir operasyona milyonlarca dolarlık finansman sağladığı belirtiliyor. Af Örgütü, bunun 2016 yılında ordu tarafından, Boko Haram savaşçıları ve sempatizanlarını rehabilite etmek iddiasıyla kurulan bir cezaevi olduğunu ifade etti.

Her ne kadar buradaki koşullar diğer tüm askeri cezaevlerine göre iyi olsa da, erkek ve çocukların hukuki haklarının ihlal edildiği, zorla çalıştırıldığı belirtiliyor. Af Örgütü, keyfi olarak tutuklan çocukların serbest bırakılması ve binlerce çocuğu cezalandırmaya yönelik ihlallere son verilmesini istedi.