Af Örgütü’nden Atina’ya ‘işkence, kötü muamele ve yasadışı sınırdışı’ suçlaması

Uluslararası Af Örgütü, Yunanistan’ı göçmenlere karşı “işkence, kötü muamele ve yasadışı sınırdışı” yapmakla suçladı. Af Örgütüne göre bu uygulamalar defakto olarak Yunanistan’ın sınır politikası haline geldi.

Uluslararası Af Örgütü, Haziran ve Aralık 2020 arasında Türkiye ve Yunanistan sınırında bin kişinin dahil olduğu 21 olayı belgelediklerini kaydetti.

Şubat ve Mart 2020’de, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Avrupa’ya doğru kapıları açma tehdidi ardından onbinlerce göçmen Kastanies (Kestanelik) sınır kapısı üzerinden Yunanistan’a doğru göç etti.

Yunanistan da bu tehdit ardından iltica prosedürlerini askıya alarak göçmenleri Türkiye’ye göndermeye başladı. 

Ancak Af Örgütü’ne göre bu uygulama göçmen krizinin ardından da devam etti. Avrupa’daki göçmenler ürerine araştırma yapan Adriana Tidona, “Araştırmamız, şiddetli sınırdışıların Evros bölgesinde fiili Yunan sınır kontrol politikası haline geldiğini gösteriyor” dedi.

Af Örgütü’nün raporunda “Bu iadeleri gerçekleştirmek için gereken örgütlenme düzeyi, Yunanistan'ın bu insanları yasadışı yollardan iade etmek ve üstünü örtmek için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu gösteriyor” denildi.

Af Örgütü’ne konuşan göçmenlerin çoğunluğu üniformalı veya sivil giyimli Yunan memurları tarafından şiddete maruz kaldıklarını veya şiddetin tanığı olduklarını belirtti. Göçmenlerin genellikle çıplak ve onur kırıcı aramalara maruz kaldığı ve bunun bazen kadın ve çocuklar önünde yapıldığı kaydedildi.

Sınırdışı edilenler arasında iltica hakkı tanınmış bir mültecinin de olduğu belirtildi. Bir yıldır Yunanistan’da yaşayan 31 yaşındaki Suriyelinin, Türkiye sınırına 700 kilometre mesafede yakalandıktan sonra sığınmacı kimliğinin yırtıldığı ve 70 kişiyle birlikte Türkiye’ye sınırdışı edildiği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Yunanistan’ı derhal “bu sınırdışıları” durdurmaya, “bağımsız ve tarafsız soruşturmalar yürütmeye” çağırdı.