Af Örgütü’nden Libya’da göçmenlere yönelik korkunç muameleye tepki

Uluslararası Af Örgütü, Akdeniz’de yakalandıktan sonra Libya’daki gözaltı merkezlerine gönderilen göçmen ve mültecilere yönelik korkunç muameleye tepki gösterdi. Örgüt, Avrupalıların “utanç verici” suç ortaklığına da işaret etti.

2011’de Muammer Kaddafi rejiminin NATO müdahalesiyle kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana ülke kaos içerisinde bulunuyor. Burası, Avrupa’ya ulaşmaya çalışan onbinlerce göçmen için de öne çıkan bir yol haline geldi.

Ülkede yaşanan kaosa rağmen, Avrupa ülkelerinin yaptığı anlaşmalarla Akdeniz’de yakalanan göçmenler Libya’ya gönderilerek ağır ihlallere konu ediliyor. Çok sayıda sivil toplum örgütü uzun zamandır bu duruma dikkat çekiyorlar.

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı yeni raporda 2020 yılının sonunda İçişleri Bakanlığı'na bağlı Libya Yasadışı Göçle Mücadele Müdürlüğü'nün (DCIM) iki gözaltı merkezini kontrol altına alarak temel hak ihlallerini "meşrulaştırdığını" belirtiyor. Son yıllarda yüzlerce mülteci ve göçmenin zorla kaybedildiği bu merkezler milisler tarafından yönetiliyor.

GARDİYANLAR TARAFINDAN İŞLENEN TECAVÜZLER

Rapora göre bu merkezlerden birinde tanıklar, gardiyanlar tarafından kadınlara tecavüz edildiğini bildirdi. Af Örgütü, gardiyanların göçmenleri "yiyecek veya özgürlükleri karşılığında" seks yapmaya zorladığını belirtti.

Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu bölgesel müdür yardımcısı Diana Eltahawy, «Bu dehşet verici rapor, denizde yakalanan ve hemen keyfi olarak gözaltına alınan ve sistematik olarak işkence, cinsel şiddet, zorla çalıştırma ve diğer şiddet biçimlerine maruz bırakılan Libya'ya geri gönderilenlerin çektiği acılara yeni bir ışık tutuyor” dedi.

Eltahawy, "Aynı zamanda, Libya makamları bu tür ihlallerde bulunduğundan şüphe edilenleri terfilerle ödüllendirdi" diye tepki gösterdi.

Af Örgütü,  Libya makamlarını bu gözaltı merkezlerini "derhal" kapatmaya çağırdı.

AVRUPA DEVLETLERİNİN SUÇ ORTAKLIĞI

Avrupa devletlerinin suç ortaklığına da tepki gösteren Af Örgütü, "Libya sahil güvenlik görevlilerine denizdeki insanları yakalamaları ve onları zorla Libya'daki cehenneme geri göndermeleri için utanç verici bir şekilde yardım etmeye devam eden Avrupa devletlerinin suç ortaklığını" kınadı.

Af Örgütü, Avrupa devletlerinin "Libya ile göç ve sınır kontrolleri konusundaki işbirliğini askıya alması" ve "orada mahsur kalan ve korunmaya ihtiyacı olan binlerce kişiye acilen yardım etmesi” gerektiğini kaydetti.