Afgan hükümeti müzakere için 200 Taliban'ı daha bıraktı

Afgan hükümeti, Talibanlarla müzakerelere başlamak için 200 Taliban'ı daha serbest bıraktı. Kabil yönetimi müzakerelere hazırlık için Doha'ya bir heyet gönderdi.

AFP'ye konuşan Taliban hareketinin sözcülerinden Süheyl Şahin, serbest bırakılan Talibanlar için Afganlar arası müzakerelerin başlaması yolunda "olumlu bir ilerleme" dedi.

Başka bir Taliban sorumlusuna göre son iki gün içerisinde 200 Taliban üyesi serbest bırakıldı.

ABD ile Taliban arasında Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde imzalanan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet ile Taliban arasında 10 Mart günü müzakerelerin başlaması gerekiyordu. Ancak tutuklu değişimi nedeniyle görüşmeler hep ertelendi.

Doha'daki anlaşmanın maddeleri çerçevesine hükümetin 5 bin Taliban üyesini, Talibanların da bin dolayında Afgan güvenlik gücü mensubunu serbest bırakması gerekiyordu.

Talibanlar, daha önceki açıklamalarında kendilerinden talep edilen sayı kadar esiri bıraktıklarını bildirmişti.

Talibanların serbest bırakılmasını istediği üyeleri için verdiği listeden geriye 300 dolayında kişi kalmıştı. Bunlar en tehlikelileri olarak görülüyordu.

Hükümet de bunun üzerine bazı askerlerin daha serbest bırakılmasını istemişti. Taliban kaynaklarına göre, Kabil hükümetinin talep ettiği komando birliği üyesi 4 kişi Salı günü serbest bırakıldı, 2 asker de bu Çarşamba günü bırakılacak.

Afgan hükümetinden bir yetkili, onlarca Taliban üyesinin bırakıldığını doğrularken, "Kalan son tutuklular da bir kaç gün içinde bırakılacak" dedi.

HÜKÜMET MÜZAKERELERE HAZIRLIK İÇİN DOHA'YA EKİP GÖNDERDİ

Müzakerelerin ise ne zaman başlayacağı henüz netleşmedi. Ancak hükümet müzakerelere hazırlık için Doha'ya teknik bir ekip gönderdi. Barış Bakanlığı sözcüsü Nacia Anwari, "Küçük bir ekip Doha'ya gönderildi. Lojistik hazırlık için oradalar" dedi. Anwari, hükümet müzakerecilerinin de çok yakında Doha'ya gideceğini belirtti.