Afgan hükümeti 900 Talibanı serbest bıraktı

Afgan hükümeti, Talibanların Ramazan Bayramı ateşkesini uzatması umuduyla, 900 dolayında Taliban üyesini serbest bıraktı.

Savunma Bakanlığı’nın tutukları serbest bırakma işlemini gözeten albay Nazifullah Welidzade, toplam 900 dolayında tutuklunun Salı günü bırakıldığını açıkladı.

Hükümet organı Ulusal Güvenlik Konseyi, aynı gün sabah yaptığı açıklamada, ateşkesin sürmesi dahil dahil barış süreci davasını ilerletmeye yönelik olarak bu tutukluların her an serbest bırakılacağını bildirmişti.

Konseyin sözcüsü Faysal Cavid, düzenlediği basın toplantısında “Barış sürecini başlatabilmemiz için Talibanların ateşkesi uzatmasını umut ediyoruz” dedi.

AFP’ye konuşan Taliban kaynakları konuya ilişkin iyimser ifadeler kullandı. Kaynaklardan biri, gelecek günlerde ellerindeki polis ve askerlerden 200’ünü serbest bırakacaklarını söyledi.

Diğer bir kaynak, hükümetin tutukluları bırakmayı hızlandırması halinde ateşkesin yedin uzatılmasının çok muhtemel olduğunu belirterek, “Tüm yöneticilerimiz ya da neredeyse hepsi bu konuda hemfikir” diye ekledi.

Talibanların sözcüsü Zabihullah Mücahid ise bu konuda bir bilgiye sahip olmadığını söylemekle yetindi.

Üç günlük ateşkesin süresi 26 Mayıs gecesi sona erdi. Şu ana kadar ateşkesin devamı konusunda resmi bir açıklama yok.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Pazar günü yaptığı açıklamada, Talibanların ateşkes ilanına karşı iyi niyet adımı olarak 2 bin dolayında tutukluyu bırakma sürecini başlattıklarını belirtmişti.

Tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılması, ABD ile Talibanlar arasında 29 Şubat’ta Doha’da imzalanan anlaşma kapsamında yer alıyor. Talibanların bin polis ve askeri bırakması karşılığında Afgan hükümetinin de 5 bin Talibanı bırakması öngörülüyordu. Talibanlar hükümetle müzakerelerin başlaması için bu adımı önkoşul olarak dayatıyor. Anlaşma temel olarak güvenlik garantileri karşılığında Amerikan güçlerinin 14 ay içerisinde Afganistan’dan çekilmesini içeriyor. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Talibanlar, NATO güçlerine herhangi bir saldırıda bulunmadı.

Taliban hareketi, 20 Mayıs günü yaptığı bir açıklamada ABD ile Şubat ayında yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını belirterek, “bu fırsatı kaçırmamaya” çağırmıştı.

Afgan hükümeti sorumlularına göre Mart ayından bu yana Taliban 3 bin 800 saldırıda bulundu, bunun sonucunda 1.300’ü aşkın kişi öldü ya da yaralandı.

BM’nin Afganistan misyonu MANUA, 19 Mayıs günü yayınladığı bir raporda Taliban ve hükümet güçlerini sivil kayıpların artışından sorumlu olmakla suçladı. Rapora göre Nisan ayında Taliban tarafından 208 sivil öldürüldü. 2019 yılı Nisan ayına göre yüzde 25’lik bir aratış var. Aynı raporda güvenlik güçlerinin Nisan ayında 172 sivili öldürdüğü, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik artış olduğu kaydedildi.