Afganistan barış müzakerelerinde yeni aşama

Afgan hükümeti ile Talibanlar, Katar'da yürütülen barış müzakerelerinde yeni bir aşamaya geçmek için anlaşmaya vardı.

ABD ile Talibanlar arasında Şubat ayında Katar'da yapılan anlaşma ardından, Afganlar arası ilk doğrudan görüşmeler de Eylül ayı ortasında başlamıştı.

Ancak müzakere gündemi çerçevesi ve dini yorumlar konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ilerleme sağlanamamıştı.

Çarşamba günü her iki taraf, müzakere kuralları üzerine bir anlaşmaya vardılar.

Hükümetin müzakere ekibinin üyesi Nadir Nadiri, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada "Afganlar arası görüşeler için prosedürler sonuçlandırıldı ve tartışmalar gündemde" dedi.

Taliban hareketinin sözcülerinden Muhammed Naim de Twitter üzerinde yaptığı açıklamada müzakereler için prosedürlerin sonuçlandırıldığını doğrulayarak, "Gündeme ilişkin görüşmeler başlayacak" dedi.

Afganistan'da Uzlaşı Süreci'ni yürüten Abdullah Abdullah, "önemli bir aşama" olduğunu belirtirken, Washington'un Afganistan özel temsilcisi Zalmah Khalilzad da "önemli aşama" diyerek bu gelişmeyi selamladı.

Khalilzad, Twitter'daki paylaşımında her iki tarafın "siyasi bir yol haritası ve genel bir ateşkes üzerine görüşmeleri sürdürmeye yönelik kurallar ve prosedürlere ilişkin üç sayfalık bir anlaşmaya" vardığını belirtti.

ABD'li temsilci, "Bu anlaşma, tarafların zorlu sorunla üzerine anlaşabileceklerini kanıtıdır" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg müzakere prosedüründe yapılan anlaşmayı "bir ilk adım" olarak değerlendirdi ve "tam bir ateşkes" ile sonuçlanması gerektiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 21 Kasım'da Katar'a düzenlediği bir ziyaret sırasında Talibanlar ve hükümeti müzakereleri hızlandırmaya çağırmıştı.

ABD ile Talibanlar Şubat ayında Doha'da tarihi bir anlaşmayı imzalamışlardı. Anlaşma ABD'nin ülkedeki askeri varlığına son vermesini, buna karşılık Talibanların güvenlik garantileri vermesi, barış müzakerelerinde ilerleme sağlaması ve şiddeti azaltmasını öngörüyordu. Talibanlar, ABD öncülüğündeki NATO güçlerini hedef almasalar da özellikle Afgan güçlerine karşı saldırılarını tırmandırdı.