Afganistan’da 'barış' müzakereleri başlamak üzere

Afganistan’da binlerce din insanı ve kanaat önderini bir araya getiren büyük meclis(Loya Jirga), 400 Taliban üyesinin serbest bırakılmasına onay verdi.

Meclis üyesi Atefa Tayib, “Barış müzakerelerinin açılması önündeki engelleri kaldırmak, katliama son vermek ve halkın iyiliği için, Jirga Taliban'ın istediği 400 tutuklunun serbest bırakılmasını onaylıyor” dedi.

Bu karar üç günlük tartışmalar sonucunda alındı. Tutukluların geleceği, Taliban ile hükümet arasında barış müzakerelerinin başlaması için hayati bir sorun olarak ortaya konulmuştu.

Hükümet zaten 5 binden fazla Taliban üyesini serbest bıraktı, ancak örgütün istediği 400 tutuklunun bırakılmasını reddediyordu.

Taliban ise anlaşma çerçevesine bin güvenlik gücü mensubunu bırakmıştı.

Afgan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, meclisin açılışında yaptığı konuşmada “ulusa danışmadan onları serbest bırakmak mümkün değildi” dedi.

Loya Jirga'nın kararı ardından müzakerelerle görevli hükümet sorumlusu Abdullah Abdullah, "Barış görüşmelerini başlatmak üzereyiz" dedi. 

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzayi ise "Afganlar arası görüşmelerin, 400 tutuklunun bırakılmasından bir veya iki gün sonra başlaması gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Serbest bırakılması istenen kişiler arasında suçlardan mahkum olmuş çok sayıda tutuklu var. 150’den fazlası ölüm cezasına çarptırılmış. Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü HRW’ye göre gizli davalar ve zorla itiraf için yapılan işkenceler nedeniyle kimin gerçekten ciddi suçlar işlediğini belirlemenin imkansız olduğunu kaydediyor.

ABD ile Taliban arasında Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde imzalanan tarihi anlaşma kapsamında, hükümet ile Taliban arasında 10 Mart günü müzakerelerin başlaması gerekiyordu. Ancak tutuklu değişimi nedeniyle görüşmeler hep ertelendi.