Afganistan’da ABD uçağı düştü mü düşürüldü mü?

Afganistan’da Pazartesi günü düşen uçağın ABD’ye ait askeri bir uçak olduğu ortaya çıktı. ABD kaza olduğunu söyledi, Talibanlar uçağı düşürdüklerini duyurdu.

Pentagon, askeri uçağın Afganistan’da düştüğünü doğrularken, bir saldırı sonucu düştüğüne dair hiçbir belirti olmadığını ifade etti.

Pentagon sözcülerinden albay Sonny Leggett, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada E-11A tipi Amerikan savaş uçağının Gazni vilayetinde düştüğünü bildirdi.

E-11 uçağının, keşif yapan dronlara destek amaçlı bir uçak olurken, yüksek değerde iletişim materyalleri ile tanınıyor.

Sözcü, “Kazanın nedenlerine ilişkin bir soruşturma yürütülüyor, ama bir düşman ateşiyle düşürüldüğüne dair herhangi bir belirti yok” dedi.

Taliban hareketi ise bu açıklamadan bir kaç saat önce, uçağı kendilerinin düşürdüğünü bildirdi. Yazılı açıklamada, “İşgalci Amerikalılara ait özel bir uçak Gazni vilayetinde düştü” dedi.

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, uçaktaki tüm mürettebat üyelerinin öldüğünü belirtti. Daha sonra AFP’ye açıklama yapan Mücahid, “uçağın taktik olarak” düşürüldüğünü belirtti, ancak nasıl yapıldığına açıklık getirmedi.

Talibanlara göre, uçak bir keşif görevi çerçevesinde uçuş yapıyordu. Düşen uçak Amerikan hava kuvvetlerinin Afganistan’da elektronik gözetim için kullandığı uçaklara benziyor.

Her iki tarafın yaptığı açıklamalardan önce Gazni bölgesinde Pazartesi günü saat 13.00’de bir yolcu uçağının düştüğü duyurulmuştu. Ancak Afganistan sivil havacılık dairesi, daha sonra bir açıklama yaparak herhangi bir ticari uçağın düşmediğini bildirdi.

Bu olay ABD İle Talibanlar arasında müzakerelerin sürdüğü bir sırada yaşandı. Talibanlar ABD güçlerinin çekilmesini isterken, Washington yönetimi de anlaşmanın imzalanmasından önce Talibanların şiddet eylemlerini azaltmasını istiyor. Bir yılı aşkın bir süre önce başlayan müzakereler, Taliban saldırıları gerekçe gösterilerek iki kez askıya alınmıştı.