Afganistan’da ateşkese uyuluyor

Afganistan’da hükümet ve Taliban'ın ilan ettiği üç günlük ateşkes ikinci gününde de ihlal edilmedi. Hükümet 2 bin Taliban üyesini bırakma sözü verdi.

Son haftalarda hükümet güçlerine karşı çok sayıda saldırı düzenleyen Taliban hareketi, sürpriz bir şekilde Cumartesi günü Ramazan bayramı vesilesiyle tek taraflı ateşkes ilan etti. Taliban hareketi, savaşçılarına hükümet güçlerine yönelik operasyon gerçekleştirmemeleri talimatını verdi.

İlk kez silahları durdurma çağrısı ilkin Talibanlardan geliyor. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de çağrıya hemen yanıt vererek, kabul etti.

Gani Pazar günü yaptığı açıklamada iyi niyet göstergesi olarak 2 bin Talibanı bırakma sürecini başlattıklarını duyurdu.

günlük ateşkesin kalıcı bir barışa dönüşüp dönüşmeyeceği henüz bilinmiyor.

Gani saha önceki bir ulusal sesleniş konuşmasında da Taliban tutukluları bırakma sürecini hızlandıracağını belirtmişti.

Tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılması, ABD ile Talibanlar arasında 29 Şubat’ta Doha’da imzalanan anlaşma kapsamında yer alıyor. Talibanların bin polis ve askeri bırakması karşılığında Afgan hükümetinin de 5 bin Talibanı bırakması öngörülüyordu. Talibanlar hükümetle müzakerelerin başlaması için bu adımı önkoşul olarak dayatıyor. Anlaşma temel olarak güvenlik garantileri karşılığında Amerikan güçlerinin 14 ay içerisinde Afganistan’dan çekilmesini içeriyor. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Talibanlar, NATO güçlerine herhangi bir saldırıda bulunmadı.

Taliban hareketi, 20 Mayıs günü yaptığı bir açıklamada ABD ile Şubat ayında yaptıkları anlaşmaya bağlı olduklarını belirterek, “bu fırsatı kaçırmamaya” çağırmıştı.

Afgan hükümeti sorumlularına göre Mart ayından bu yana Taliban 3 bin 800 saldırıda bulundu, bunun sonucunda 1.300’ü aşkın kişi öldü ya da yaralandı.

BM’nin Afganistan misyonu MANUA, 19 Mayıs günü yayınladığı bir raporda Taliban ve hükümet güçlerini sivil kayıpların artışından sorumlu olmakla suçladı. Rapora göre Nisan ayında Taliban tarafından 208 sivil öldürüldü. 2019 yılı Nisan ayına göre yüzde 25’lik bir aratış var. Aynı raporda güvenlik güçlerinin Nisan ayında 172 sivili öldürdüğü, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38’lik artış olduğu kaydedildi.