Afganistan'da onbinlerce kişi güneydeki çatışmalardan kaçıyor

Afganistan'ın güneyinde günlerdir yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle onbinlerce kişi evlerini terk etti.

Katar'ın Doha kentinde Talibanlar ile hükümet arasında yürütülen müzakerelere rağmen ülkenin güneyinde her iki taraf arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Talibanlar, Helmand vilayetindeki Leşkergah kentine saldırıda bulundu. ABD de Afgan güçleri korumak için hava saldırıları düzenledi.

Çatışmalar nedeniyle binlerce kişi, taksi, otobüs veya motosikletlere doluşarak bölgeden kaçmaya çalışıyor.

AFP'ye konuşan Helmand Mülteci Departmanı Müdürü Seyid Muhammed Ramin, "Şimdilik 5 bin 100'ü aşkın aile, diğer bir ifadeyle 30 bin kişi çatışmalardan kaçtı" dedi.

Çarşamba günü çatışmalar en az 4 kasabada devam etti. Afgan kaynaklara göre güvenlik güçleri, Talibanların alandaki bir çok saldırısını püskürttü.

Birleşmiş Milletler Afganistan misyonu Manua da binlerce kişinin kaçtığını belirtirken, Talibanları ve güvenlik güçlerini sivilleri korumak için tüm tedbirleri almaya çağırdı. Manua, bölgeden çıkmak isteyenler için güvenlik koridorlarının oluşturulmasını istedi.

Sabah saatlerinde Nawa kasabasında da iki helikopter çarpıştı ve 9 kişi öldü. Savunma Bakanlığı, olayı soruşturduklarını bildirdi.

Talibanların kalesi olarak değerlendirilen Helmand, son 19 yıllık savaşta çok sayıda çatışma ve ağır kayıpların yaşandığı bir bölge oldu.

ABD ile Talibanlar arasında Şubat ayında Doha'da imzalanan anlaşma, şiddeti azaltmayı öngörüyordu. Anlaşma kapsamında ABD, 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkedeki birliklerini çekmeyi taahhüt ederken, bunun karşılığında güvenlik garantileri ve hükümet ile müzakerelerde bulunmayı şart koşmuştu.

Hükümet ile müzakereler Eylül ayında başladı. Ancak bir ilerleme henüz sağlanmadı.