Afganistan’da kaos

Afganistan’ın Taliban idaresine geçmesinin ardından ülkede büyük bir kaos yaşanıyor. ABD yönetimine de Afganistan’dan çekilme kararı konusundaki tepkiler artıyor.

ABD’nin liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'un Afganistan’dan çekilme kararının ardından Taliban başkent Kabil de dahil olmak üzere ülkenin tüm şehirlerinde kontrolü sağladı. Taliban’ın intikam saldırılarından endişe eden on binlerce Afgan’ın ülkeden kaçmaya çalışması nedeniyle bölgede tam bir kaos hakim. 

Kabil’in dışındaki uluslararası havaalanından sık sık uçaklar havalanırken Batılı ülkeler, Afganistan’da bulunan personellerini ve Afgan çalışanlarını alelacele tahliye etmeye çalışıyor. Almanya Pazar günü akşam saatlerinde ilk tahliye uçuşunu gerçekleştirirken Çek Cumhuriyeti de ülkeden ilk tahliye uçuşunun gerçekleştirildiğini duyurdu. 

Fransa ve Yeni Zellanda’nın da bugün tahliye uçuşları gerçekleştireceği İngiltere’nin ise bin kadar kişi tahliye ettiği bildirildi. 

Kabil havaalanında toplanan binlerce kişi de ülkeden tahliye edilmek için bekliyor. Havaalanında sık sık gerginlik yaşanırken BBC televizyonu havaalanının güvenliğini sağlayan askerlerle yaşanan çatışmalar ve izdiham sonucunda en az iki kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Reuters ajansı ise ölü sayısını 5 olarak açıkladı. 

Şehir merkezinde ise silahlı Taliban milislerinin sokaklarda devriye gezdiği ve şehirde herhangi bir çatışma yaşanmadığı bildiriliyor. Bölgeden gelen bilgiler Kabil’in adeta bir hayalet şehre dönüştüğü ve hiç kimsenin sokaklara çıkmadığını gösteriyor. 

Ülkedeki en büyük ikinci havaalanına ev sahipliği yapan Kandahar’da da havaalanındaki askeri birliklerin de teslim olmasının ardından Taliban güneybatıdaki kontrolü tamamen sağlamış oldu. 

Halihazırda sadece Taliban sadece Kabil Hariri Uluslararası Havaalanının devralmamış durumda. 

ABD YÖNETİMİNE ELEŞTİRİLER ARTIYOR

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi devralması sonrası ABD Başkanı Joe Biden’a eleştiriler arıyor. ABDli general David Petraeus Afganistan’daki durumu felaket olarak nitelendirerek “Korkuyorum ki biz bu kararımızdan pişman olacağız ve şimdiden olmuş gibiyiz” dedi. 

Afganistan’lı eylemcilerden Sher Hossain Jaghori de Biden’ı “Afganistan’ı Taliban’ın eline bırakmak”la suçladı ve artık ABD idaresine hiçbir güvenleri kalmadığını belirtti. 

İngiliz muhafazakar milletvekili Tobias Ellwood da İngiltere ve müttefiklerinin geri çekilme kararından pişman olacaklarını ve Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından Batıyı 11 Eylül benzeri terörist saldırıların beklediğini söyledi.