Afganistan’da kötü hava koşulları: Üç haftada en az 60 ölü

Afganistan Afet Yönetimi Bakanlığı, ülkede son üç hafta içinde kar ve yağmur nedeniyle en az 60 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bakanlık sözcüsü Canan Sayik yaptığı açıklamada "Vilayetlerden gelen ilk raporlar 20 Şubat'tan bu yana kar ve yağmur nedeniyle 60 kişinin öldüğünü ve 23 kişinin yaralandığını gösteriyor" dedi.

Sözcü, ülke genelinde en az bin 645 evin yıkıldığını ya da hasar gördüğünü ve yaklaşık 178 bin baş hayvanın öldüğünü sözlerine ekledi. 

Kış sonunda Afganistan'da genellikle başta seller olmak üzere ölümcül kötü hava koşulları yaşanıyor. 

Batıdaki Herat vilayetinde pazartesi akşamından bu yana şiddetli yağışların ardından ani seller yaşandı. 

Doğal Afet Yönetimi Departmanından Abdul Zahir Nurzayi basına yaptığı açıklamada, Salı günü eyaletin başkentin Herat'ta yağmur nedeniyle evlerinin çatısının çökmesi sonucu aynı aileden beş kişinin öldüğünü ve iki kişinin de yaralandığını bildirdi. 

Herat'ın merkezinde ve ilçelerinde yaklaşık 250 evin yıkıldığını ve geniş tarım arazilerinin sular altında kaldığını sözlerine ekleyen Nurzayi, bunların geçici rakamlar olduğunu vurguladı.

Nurzayi, etkilenen bölgelere acil yardımın henüz dağıtılmadığını ancak Perşembe günü dağıtılması gerektiğini belirtti.

Herat'taki bir camide imamlık yapan Nakibullah AFP'ye yaptığı açıklamada, ailenin öldüğü evin diğer pek çok ev gibi Ekim ayı başında Herat'ta binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremlerden zarar gören evler olduğunu belirtti.

Art arda meydana gelen üç deprem, eyalette 31 bin evi yıktı ya da oturulamaz hale getirdi.