Afganistan’da müzakereler gecikiyor, riskler artıyor

Afganistan’da barışın sağlanabilmesi için Talibanlarla Kabil yönetimi arasında planlanan müzakerelerin başlamasının uzun zaman alabileceği bildiriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Talibanlar arasında anlaşmanın sağlanmasına rağmen Talibanlarla Afganistan hükümeti arasındaki müzakereler henüz başlayamadı.

Normal şartlarda 10 Mart’ta başlaması planlanan müzakereler için Talibanlar, cezaevlerindeki 5 bin üyelerinin serbest bırakılması şartını getirmişlerdi. Ancak Cumhurbaşkanı Eşref Gani, bu şartı yerine getirmemekte ısrar ediyor.

Talibanların müzakereler konusunda ‘samimi’ olup olmadıkları da tartışılıyor. Zira ABD ile geçtiğimiz ay varılan anlaşmaya rağmen Talibanlar Afgan güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.

COVID-19 KRİZİ DERİNLEŞTİREBİLİR; TALİBANLARIN ÖNÜ AÇILIR

Öte yandan Covid-19 pandemisinden kaynaklı ilk ölüm vakasının Pazar günü duyurulduğu Afganistan’da virüsün yayılması riskinin de müzakereleri geciktirebileceği veya tümüyle imkânsız hale getirebileceği tahmin ediliyor.

Covid-19’un yayılması halinde 40 yılı aşkın süredir iç savaş halinde olan Afganistan’ın oldukça kötü olan sağlık sisteminin ölümleri önleyemeyeceği biliniyor.

Salgının aşırı düzeyde yayılması veya ülkede bulunan NATO askerlerinin çekilmesi halinde de savaşın boyutlanacağından endişe ediliyor.

NATO askerlerinin çekilmesi halinde Talibanların ülkenin büyük kısmında hakimiyeti yeniden ele geçirmelerinin önü açılmış olacak.