Afganistan’da seçimlere katılım düşük

Afganistan’da yüksek güvenlik önlemleri altında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, her beş seçmenden biri sandık başına gitti.

Katılım düşük olmasına rağmen, sayım önünde engel teşkil etmiyor. Afganistan’da seçim sonuçlarının geçerli sayılması için yasal bir sınır bulunmuyor.

Toplamda 17 aday başkanlık için yarıştı ancak ikinci tur için iki favori var. Her ikisi 2014 seçimlerinde de ikinci tura kalmıştı: Mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Başbakan Abdullah Abdullah .

Seçimlerin galibinin önünde Talibanlarla barış sağlamak için büyük bir sorumluluk duruyor, ancak düşük katılım nedeniyle meşruiyet sorunu da yaşayabilir. ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de sürpriz bir şekilde Talibanlarla müzakereyi durdurmuştu. Talibanlar mevcut hükümeti tanımıyor ve onlara diyalogu reddediyor.

Ülke genelinde açılan 29 bin 500 oy bürosundan bazılarına yönelik saldırılar düzenlendi. Yetkililere göre şiddetin düzeyi, beklenenin altında oldu. Talibanlar, seçimleri engelleyecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Şiddetin düzeyi düşük olsa da Talibanlar, seçilere katılımı engellemiş görünüyor. Zira 9,6 milyon kayıtlı seçmenden sadece 2 milyon dolayında kişi sandık başına gitti.