Afganistan’da Senato başkanının 9 yakını öldürüldü

Afganistan’da askeri bir operasyon sırasında Senato başkanının aile bireylerinden 9’u öldürüldü, 8’i yaralandı.

Afganistan özel kuvvet güçleri, Nangarhar eyaletindeki Şaparhar ilçesinde bir kara operasyonu düzenledi. Pakistan ile sınırı olan bu eyalette Talibanların yanısıra, 2015 yılından beri DAİŞ çeteleri de aktif durumda.

Eyalet Valiliği’ne göre Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece düzenlenen operasyonda 9 sivil öldü, 8’i de yaralandı. Valilik sözcüsü Fazıl Hadi Müslimyar, “Tümü Senato başkanının aile bireyleriydi” dedi.

Kabil’den olayı soruşturmak için bir heyetin alana gönderildiği bildirildi.

Afganistan’da siviller sık sık Afgan ordusu, NATO güçleri, Talibanlar ve DAİŞ çetelerinin hedefi oluyor.

2 Nisan’da Kunduz eyaletinde, BM’ye göre Afgan ordusuna ait helikopterler ve ağır silahlarla dini bir toplantıya düzenlenen saldırıda 30’u çocuk olmak üzere en az 36 kişi ölmüştü.

Savunma Bakanlığı, Taliban liderlerinin üst düzey bir toplantısını hedef aldıklarını iddia etmişti. BM’nin olay yerinde yaptığı soruşturmanın sonuçları 7 Mayıs’ta yayınlandıktan sonra, Cumhurbaşkanı Eşref Gani yaşananları kabul ederek, özür dilemek zorunda kalmış, ancak saldırının sorumluları hakkında herhangi bir yaptırımda bulunmamıştı. 

BM’nin Afganistan misyonu MANUA’ya göre bu yılın ilk üç ayında ülkedeki şiddet olaylarında 800’e yakın sivil öldü, 1.500’ü yaralandı.