Afganistan’da sovyet döneminden kalma mayın patladı: 9 çocuk öldü

Afganistan’da Sovyetler Birliği ile savaş döneminden kalma bir mayının patlaması sonucu 9 çocuğun öldüğü bildirildi.

Gazni vilayetinden Bilgi ve Kalkınma Dairesi müdürü Hamidullah Nisar, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Pazar günü Rus işgalinden kalma bir mayının patlaması sonucu dokuz çocuk hayatını kaybetti" dedi. .

Gazni polisi yaptığı açıklamada, Geru ilçesinde ölen çocukların yaşları 4 ile 10 arasında değişen beş kız ve dört erkek çocuk olduğunu bildirdi. 

Polisin X hesabından yaptığı açıklamaya göre, Pazar günü de batıdaki Herat ilinde meydana gelen mühimmat patlaması sonucu bir çocuk daha hayatını kaybetti ve beş kişi yaralandı.

Kırk yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarla ağır bir yıkıma uğrayan Afganistan'da patlayıcı maddelerden kaynaklanan ölümlü kazalar sıklıkla yaşanıyor.

Sovyet ordusu Aralık 1979'da Afganistan'ı işgal etmiş, dokuz yıldan fazla süren savaşın ardından Şubat 1989'da geri çekilmişti.

Taliban'ın Ağustos 2021'de yeniden iktidara gelmesi ve ülkede barışın sağlanmasının ardından milyonlarca Afgan köylerine ve tarlalarına dönebildi. Ancak mayınlar ve patlamamış mühimmat, özellikle çocukları sakat bırakmaya ve öldürmeye devam ediyor.