Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Afganistan nüfusunun yarısından fazlası gıda güvensizliği yaşıyor

Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlar Afganistan nüfusunun yarısından fazlasının bu kış gıda güvensizliği yaşayacağı uyarısında bulundu.

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile yaptığı ortak açıklamada "Bu kış, hayat kurtarmak için yardımımızı hızlandıramazsak, milyonlarca Afgan göç etmekle açlıktan ölmek arasında seçim yapmak zorunda kalacak" dedi.

BM kurumlarına göre 22,8 milyon dolayında kişi bu kışı akut gıda güvensizliği çerisinde geçirecek.

Mevcut durumda Afganistan’daki gıda krizinin Suriye veya Yemen’dekinden daha ciddi olduğu belirtiliyor.

Sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki durumun daha umutsuz olduğu ifade ediliyor.

Afganistan’da savaş, küresel ısınma, ekonomik ve sağlık krizinin birleşik etkisi, durumu daha ağır hale getiriyor.

WFP'ye göre, Nisan 2021'e akut gıda güvensizliği durumuna düşen Afganların oranı yüzde 37 arttı. Bunlar arasında, yıl sonuna kadar beş yaşın altındaki 3,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme sorunu yaşayacak.

Afganistan, kırk yılı aşkın süredir devam eden çatışmalarla çöküş yaşarken, 2018 ve 2021'de şiddetli kuraklıklara yol açan küresel ısınmanın sonuçları da bu koşullar da daha ağır hissediliyor.

Taliban’ın ağustos ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana ülke ekonomisi de çöküş durumda. Afgan ekonomisi, geniş bir şekilde uluslararası yardıma dayanıyordu. Taliban’ın iktidara gelmesiyle bu yardımlar donduruldu.