Afganistan seçimleri: Abdullah zaferini ilan etti

Afganistan’da Cumartesi günü yapılan düşük katılımlı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başbakan Abdullah Abdullah zaferini ilan etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 17 aday yarıştı. Ancak sadece iki favori vardı. Her ikisi 2014 seçimlerinde de ikinci tura kalmıştı: Mevcut Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Başbakan Abdullah Abdullah.

Abdullah Abdullah, bu Pazartesi düzenlediği basın toplantısında zaferini ilan etti.

Abdullah Abdullah, seçimlerde en çok oyu kendisinin aldığını belirterek, “İkinci tur olmayacak” dedi.

Seçim Komisyonu henüz seçimlere katılım oranını açıklamadı. İlk sonuçların 19 Ekim’de açıklanması bekleniyor.

Seçimlerin galibinin önünde Talibanlarla barış sağlamak için büyük bir sorumluluk duruyor, ancak düşük katılım nedeniyle meşruiyet sorunu da yaşayabilir. Zira, yerel medyaya göre 9,6 milyon kayıtlı seçmenden sadece 2 milyon dolayında kişi sandık başına gitti.

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Eylül’de sürpriz bir şekilde Talibanlarla müzakereyi durdurmuştu. Talibanlar mevcut hükümeti tanımıyor ve onlarla diyalogu reddediyor.

Ülke genelinde açılan 29 bin 500 oy bürosundan bazılarına yönelik saldırılar düzenlenmişti. Yetkililere göre şiddetin düzeyi, beklenenin altında oldu. Talibanlar, seçimleri engelleyecekleri tehdidinde bulunmuştu. Şiddetin düzeyi düşük olsa da Talibanlar, seçilere katılımı engellemiş görünüyor.