Afrika Birliği Sahel’e askeri güç gönderiyor

Afrika Birliği (AfB), son aylarda radikal İslamcı çete örgütlerinin saldırılarını yoğunlaştırdığı Sahel Çölü ülkelerine binlerce asker sevk etme kararı aldı.

AfB Barış ve Güvenlik işlerinden sorumlu komiseri Smaïl Chergui, özellikle Batı Afrika ülkelerinde artan çete saldırılarına karşı mücadeleye destek verileceğini duyurdu.

Chergui, El Kaide ve DAİŞ bağlantılı çetelere karşı Sahel Çölü’nde toprakları olan Batı Afrika ülkelerine 3 bin asker gönderileceği bilgisini verdi. Bu askerlerin ilk aşamada 6 ay için görevlendirilmesi planlanıyor.

AfB Komiseri, çetelerle mücadelenin güçlendirilmesi için Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (Cedeao) ile Fransa’nın da desteklediği G5 Sahel adlı oluşumlarla birlikte çalışılacağının altını çizdi. Smaïl Chergui, Batı Afrika ülkelerindeki radikal İslamcı tehlikenin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

2014 yılından bu yana Fransa’nın askeri desteğiyle çetelerle mücadele eden Mali, Burkina Faso, Nijer, Moritanya ve Çad, G5 Sahel adı altında bir araya gelmişlerdi. Çetelere karşı mücadelede binlerce Fransız askeri de 2013 başından bu yana bölgede bulunuyor.

Bu ülkelerin yanı sıra Nijerya ve Kamerun da DAİŞ bağlantılı Boko Haram çeteleriyle mücadelede yer alıyorlar. Özellikle son yıllarda Nijer, Nijerya, Çad ve Kamerun tarafından Boko Haram’a karşı ortak operasyonlar düzenlenmişti.