Afrika'nın iklimsel dönüşüme uyumu için on milyarlar gerekiyor

Afrika ülkelerinin küresel ısınmanın gelecekte yaratacağı etkilerine karşı giderek daha az dayanıklı hale geleceği, bunun için şimdiden ‘felaket şartlarına adaptasyon’ için on milyarlarca mali yardım gerekeceği savunuluyor.

Küresel ısınmadaki artış ve neden olacağı iklimsel değişikliklerin etkilerinden en çok zarar görecek bölgelerin başında Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinde kalan kısmı olacağı biliniyor. Kıta nüfusunun beşte dördünün yaşadığı bu bölgede en önemli sorun ise, iklimsel değişliklerin yol açacağı felaketlerin artacak olması ve kıtanın ekonomik olarak buna hazır olmaması.

KURAKLIKLARIN ÇOĞU AFRİKA’DA, FELAKETLERİN SIKLIĞI ARTIYOR

Isınmanın devam etmesiyle birlikte Afrika ülkelerinde yaşanacak doğal felaketlerin yol açacağı kötü sonuçların ipuçları şimdiden görülebiliyor. Son yıllarda tüm dünyada görülen kuraklıkların üçte biri Sahra Altı Afrika’sı ülkelerinde meydana gelirken, fırtına ve sellerdeki sıklık düzeyi dünyanın diğer bölgelerine göre de daha hızlı artıyor.

Bu gerçeklere dikkat çekilen Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan bir rapora göre, Afrika ülkelerinin artan iklimsel felaketlere ekonomik olarak direnci de zayıflıyor. Raporda, her yıl milyonlarca kişinin bu felaketlerin sıklaşması nedeniyle evsiz kalma ve gıdaya erişememesinin yanı sıra ülkelere ağır ekonomik maliyetinin olduğuna vurgu yapılıyor.   

KURAKLIK EKONOMİK BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK

Son yıllarda yaşanan iklimsel olayların başındaki kuraklıkların yarattığı ekonomik sorunlara işaret edilen IMF raporunda, Afrika’da yeni bir kuraklığın ekonomik büyümede en az yüzde 1 düşüşe neden olacağı belirtildi. Bir puanlık bir düşüş, nüfusu her yıl düzenli artan Afrika için oldukça zorlayıcı olabilir.

Rapora göre, Afrika’daki iklimsel olayların artışı kitlesel göçler veya çatışmaların artmasına neden olacak. Ayrıca bu olayların sonucu olarak beslenme ve sağlık sorunları yaşayacak insanlar, ciddi bir tehlike olarak duran Covid-19 veya diğer salgınlara karşı giderek daha az dayanıklı hale gelecekler.

FELAKET OLUNCA YARDIM ETMEKTENSE ŞİMDİDEN DESTEKLENMELİ

Afrika kıtasının iklimsel olaylar nedeniyle yaşadığı ekonomik sorunların üzerine Covid-19 salgınının geldiği belirtilen rapora göre, bunun da ağır ekonomik sonuçları olacağının altı çiziliyor.

IMF’ye göre, Afrika kıtasının iklimsel değişikliklere adaptasyonunun sağlanması için ciddi bir mali desteğe ihtiyaç var ve bu yıllık 30 ila 50 milyar dolar arasında değişebilir. Para fonuna göre Afrika’ya yapılacak mali yardımların özellikle insanların iklimsel değişikliklere dayanıklılığını artırmaya dönük olması gerekiyor. Bu sayede salgın ve pandemilere direnişin artacağı savunulurken, eşitsizliklerin azalacağı ve makro düzeyde ekonomik istikrarın sağlanabileceğine vurgu yapılıyor.

Raporda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, bugün yapılacak destek ve yardımların kıtaya gelecekte yaşanacak olan felaketler nedeniyle yapılacak yardımlardan daha az maliyetli olacağı. Raporda, “(Afrika’nın’ iklimsel değişime adaptasyonunu finanse etmek, felaket kurbanlarına yapılacak yardımların finanse edilmesinden daha uygundur” denildi.