Afrika ülkelerinin borçları parça parça askıya alınıyor

Küresel salgının neden olduğu ekonomik krizden oldukça olumsuz etkilenecek Afrika’da borçları için erteleme kararı alınan ülkelerin sayısı 8’e yükseldi.

Kriz nedeniyle Afrika’da ekonominin yüzde 2-3 aralığında küçülmesi beklenirken, sağlık ve sosyal devlet sistemlerinin zayıf olduğu kıta ülkelerinin dış borç geri ödemeleri de tartışmaların gündeminde. 140 milyar doları Çin Halk Cumhuriyeti’ne olmak üzere Afrika ülkelerinin toplam dış borçları 300 milyar doların üzerinde ve geri ödemelerin yapılmasında ciddi zorluklar yaşanıyor.

3 ÜLKENİN DAHA BORÇLARI ERTELENDİ

Dış borç geri ödemelerinin ertelenmesine dair tartışmalarda çoğu batılı ülkelerden oluşan ve borçlu ülkelerin yaşadığı ödeme zorluklarını koordineye odaklı ‘Paris Kulübü’yle yapılan müzakereler öne çıkıyor. Nisan ayında 22’si Afrika’dan olmak üzere en yoksul 31 ülkenin yaptığı borçların ertelenmesi başvurusunda şimdiye kadar sadece 8 ülkeye olumlu yanıt verildi.

Etiyopya, Çad ve Demokratik Kongo’nun borçlarının bu yıl için askıya alınması yönünde de karar alındı. Bu ülkelerin 1 Mayıs-31 Aralık 2020 arasındaki borç geri ödemeleri geçici olarak askıya alınmış oldu. Mayıs ayında ise Mali, Grenada, Dominik Cumhuriyeti, Kamerun, Moritanya, Burkina Faso, Nijer ve Nepal’in borçları askıya alınmıştı.

73 YOKSUL ÜLKE ZORDA 

Öte yandan Covid-19 salgınının en fazla etkilediği tüm yoksul ülkelerin borçlarının yıl sonuna kadar ertelenmesine dair nisan ayında G20 Zirvesi’nde ortaya atılan inisiyatif henüz tam olarak hayata geçirilebilmiş değil. Bu ülkelerin sayısının 38’i Afrika kıtasında olmak üzere toplamda 73 olduğu duyurulmuştu.