Ahvaz’da sel felaketi: 60 bini aşkın kişi için tahliye talimatı

İran’ın Huziztan eyaletinde yer alan Ahvaz çevresinde sel felaketinden dolayı 60 bini akın kişinin tahliyesi için talimat verildi.

Ülkenin güney batısındaki Huzistan eyaleti yetkilileri, sel felaketi tehdidi altındaki 1,3 milyon nüfuslu Ahvaz kentinin çevresinde onbinlerce kişinin tahliyesi için talimat verdi.

İran medyasına göre 60 bini aşkın kişi tahliye edilecek. Eyaletin başsavcısı Gulamreza Şeriati, tahliyenin tedbir amaçlı olduğunu açıkladı.

Günlerdir yağan aşırı yağışlar nedeniyle nehir suları tehlikeli bir şekilde yükselti.

Yetkili makamlar, Pazartesi günü öğleden sonra Karkeh nehri sularını engellemeye veya yönünü değiştirmek için çalışmalara başladı.

Kentin belediye başkanı Mansur Katanbaf, nehirden önemli miktarda bir suyun Pazar günü Ahvaz’ın kuzeyindeki ovaya doğru taştığını söyledi.

Huzistan eyaletinin başşehri Ahvaz, nehrin onlarca kilometre güney batısında yer alıyor. Kentin etrafında, su seviyesi kayda değer bir şekilde artan Karun nehri de bulunuyor.

8 Nisan’da Gulistan Hastanesi Müdür Meysam Muazi, yetkililerin talimatı üzerine Ahvaz’daki Salamat hastanesinin boşaltıldığını ve hastaların Gulistan hastanesine taşındığını belirtti.

Genellikle kurak bir ülke olan İran’da 19 Mart’tan bu yana şiddetli yağışlar hakim. Son yıllarda kronik bir kuraklık yaşayan Huzistan bölgesinde, yağışlar nedeniyle Nisan ayı başında Karkeh barajının vanaları açıldı. Bu baraj, bölgenin en önemli barajlarından birini oluşturuyor.

Cumartesi günü, yetkililer nehir sularının yükselmesi nedeniyle altı kentin tahliyesi yönünde talimat verilmişti.

Resmi rakamlara göre İran genelindeki sel felaketlerinde 70 kişi hayatını kaybetti. Ancak yerel kaynaklar, yüzlerce ölüden bahsediyor. Doğu Kürdistan’dan ise özellikle Loristan bölgesi, sel felaketine maruz kaldı. Bölgenin önemli bir kısmı sular altında kalırken, onbinlerce kişi selden etkilendi. Binlercesi tüm varlıklarını yitirdi. Felaket halen devam ederken, resmi rakamlara göre şimdiye kadar 150 bin milyar İran riyali (Serbest piyasada 980 milyon eurodan fazla) zarar oluştu.