AK Başkanı Leyen aşırılıkçı Yahudi yerleşimcilere yaptırımdan yana

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Batı Şeria'daki "aşırılık yanlısı" Yahudi yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanmasından yana olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Ursula von der Leyen, aşırılık yanlısı Yahudi yerleşimcilerin bölgenin istikrarını tehdit eden şiddet olaylarındaki "artışı" kınadı.

Von der Leyen, "Aşırılık yanlısı yerleşimcilerin artan şiddeti Filistinlilere büyük acılar çektiriyor. Kalıcı bir barış ihtimalini zayıflatıyor ve bölgesel istikrarsızlığı daha da arttırabilir. Bu nedenle Batı Şeria'daki saldırılara karışanların cezalandırılmasından yanayım" dedi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarının "iki devletli çözümü" canlandırma umutlarını baltaladığı belirtiliyor. Bu nedenle Avrupa Birliği bu konuya el attı.

AB'nin üst düzey diplomatı Josep Borrell, işgal altındaki topraklarda "aşırılıkçı yerleşimciler" tarafından uygulanan ölümcül şiddetten dolayı AB’nin "alarma” geçtiğini belirtti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Borrell, pazartesi yaptığı açıklamada İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere şiddet uygulayan Yahudi yerleşimcilere karşı yaptırımlar önereceğini söyledi.

Borrell, İsrail hükümetinin AB tarafından uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirilen Kudüs'te 1.700 konut daha onaylama kararını kınadı.

Birleşmiş Milletler'e göre, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları iki kattan fazla arttı.

İsrail güçlerinin baskınlarıyla birlikte işgal altındaki bölgede 63'ü çocuk olmak üzere en az 275 kişi öldürüldü ve 3 bin 365 kişi de yaralandı.

Gazze’deki savaşta ise Hamaslı yetkililere göre 20 bine yakın kişi İsrail saldırılarında öldü.

Dış politika şefi henüz resmi bir öneri sunmadı ancak yerleşimcilerin insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırıma tabi tutulmasını önereceğini söyledi.

Borrell yaptırımların detaylarını vermezken, AB yetkilileri yaptırımların AB'ye seyahat yasaklarını da içereceğini belirtiyor. Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi ülkeler İsrail'in sadık müttefikleri olduğu için bazı diplomatlara göre bu zor bir teklif.