Akbulut: Almanya’da ırkçılık vakalarında yüzde 10 artış var

Almanya Parlamentosu Federal Milletvekili Gökay Akbulut, 2019 yılında ırkçılık vakalarında yüzde 10’luk artış olduğuna dikkat çekerek, hükümeti ırkçılığı önlemeye yönelik projeleri desteklemeye çağırdı.

Federal Almanya’nın Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin (ADS) bu Salı günü yayınladığı raporunda, ülke genelinde 2019 yılında ırkçılık vakalarında yüzde 10’luk bir artış yaşandığını bildirdi.

Bu raporu değerlendiren Sol Partili Federal Milletvekili ve Parti Meclis Grubu Göç ve Entegrasyon Politikaları Sözcüsü Gökay Akbulut, “Geçen yıl ırkçılık vakalarının yüzde 10 artması çok düşündürücü” dedi.

Gökay, “Ayrımcılıkla Mücadele Dairesinin resmi sayıları sadece rapor edilen kısmı yansıtmaktadır. Bildirilmeyen olayların sayısı kesinlikle çok daha fazla” diye ekledi.

Irkçılığın her toplumu saran evrensel bir sorun olduğunun altını çizen Gökay, “Almanya’da AfD, mülteci ve göçmenlere yönelik ırkçı ajitasyonu ile siyasi iklimi kasten zehirlemektedir. Gündelik ırkçılık ve George Floyd'un ABD'de öldürülmesi sırasında son gördüğümüz acımasız polis şiddeti insanları öldürüyor” ifadelerini kullandı.

Gökay, ABD’de Mayıs ayında bir Afro-Amerikalının Beyaz bir polis tarafından neffessiz bırakılarak öldürülmesi ardından başlayan ve dünya geneline yayılan BlackLivesMatter hareketine dikkat çekerek, bu protestoların “tarihi bir dönüm nokası” olduğunu belirtti.

Gökay, şöyle devam etti: “Çünkü ırkçılık ve ayrımcılık yaşayan insanlar nadiren çok fazla kamu dayanışması yaşarlar. Bu dünyada benzersizdir, umarım devamı da gelir. Bu yüzden sadece ‘ırk’ terimini Alman Anayasası’ndan çıkarmaya değil, aynı zamanda ırkçılığın önlenmesi için çalışan projelere de destek vermeye çağırıyorum. Ayrıca acilen alman polisinde yaşanan ırkçı vakalar için bir şikâyet bürosuna ihtiyacımız var.

Toplumumuzda, eğitime, işe veya konut piyasasına erişimi son derece zor olan birçok insan, bu istatistiklerde günlük ırkçılık deneyimleriyle bile görünmüyor.

SOL PARTİ olarak, toplumumuzdaki çeşitliliği bir tehdit değil, bir zenginlik olarak görüyoruz! Irkçılığa karşı mücadele kapsamlı olmalı ve bunun başlangıcını eğitimde yapmalıyız."