Akdeniz’deki göçte ve ölümlerde artış endişesi

Akdeniz’de geçtiğimiz gün yaşanan bir tekne faciası, Covid-19 nedeniyle son aylarda yavaşlayan Afrika’dan Avrupa’ya mülteci göçünün yeniden yükselişe geçmesinin işareti olarak görülüyor.

Salgın önlemleri nedeniyle Akdeniz’de göçmenleri kurtarmaya yönelik operasyonlar, aylardır durmuş durumda. Alan Kurdi ve Aita Mari adlı insani yardım gemilerinin de İtalyan hükümetince engellenmeleri veya Malta ile limanları kapatmış olmaları nedeniyle artık Afrika’dan gelen mültecilerin bazılarının akıbetleri dahi bilinmiyor.

Ancak birçok kuruluş, geçtiğimiz günlerde yaşanan ve çok sayıda göçmenin kaybolduğu bir tekne kazası ardından endişelerini dile getiriyor. 23 Mayıs’ta Tunus’tan yola çıkan bir teknedeki 20 kişiden sadece 11’i kurtarılabilmişti. Bir kişinin cesedine ulaşılırken, en az 6 kişinin de cenazelerinin bulunması için dalgıçlar görevlendirilmişti.

SADECE ENGELLENEBİLENLERİN SAYISI 200’ÜN ÜZERİNDE

Her yıl binlerce göçmenin yaşamına mal olan Avrupa’ya yolculuğun arttığına dair ilk gösterge olarak, aslında Libya’ya kıyasla göçmen geçişlerinde çok geride olan Tunus’tan gelen rakamlar. Tunus Ulusal Muhafızları birimlerine göre sadece son birkaç günde 94’ü Sahra Altı Afrika’sından olmak üzere en az 223 göçmenin Akdeniz’e açılması son anda önlendi.

 Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) açıklamalarına göre ise, sadece nisan ayında geçtiğimiz yıla oranla iki kat artış yaşandı. IOM, nisan ayında bin 100 göçmenin Akdeniz’den Avrupa’ya geçtiğini tahmin ediyor.

Avrupa Birliği (AB) sınırlarını korumakla görevli polis teşkilatı Frontex’e göre ise, bu sayı sadece 900 idi.

HAFTALARDIR UYARI YAPILIYOR

Her ne kadar Covid-19 salgını nedeniyle göçmen geçişinde azalma olacağı varsayılsa da salgını fırsat bilen insan kaçakçılarının havaların ısınmaya başladığı Nisan ayından itibaren geçişleri hızlandırmış olabileceği de bir diğer varsayım.

Geçtiğimiz haftalarda SOS Méditerranée ve Sea-Eye gibi yardım kuruluşlarının yaptıkları açıklamalarda, kurtarma çalışmalarının durması ve limanların kapatılmış olması nedeniyle Akdeniz üzerinden göçün gerçek boyutlarının bilinemediğine dikkat çekilmişti. SOS Méditerranée’ye göre, yaşanan ve yaşanacak dramların da tanıklıkların daha az olması nedeniyle basına dahi yansımayacağına işaret edilmişti.