Akdeniz’deki patlama sesi meteordan kaynaklı olabilir

Uzmanlar perşembe günü Akdeniz'de, Toskana takımadalarında ve Korsika'da duyulan patlamanın düşen bir meteordan kaynaklanmış olabileceğini bildirdi. Yerel halk ve turistler bu gizemli patlamayı başlangıçta bir depreme bağlamışlardı.

İtalya'nın turistik adası Elba'daki Campo nell'Elba kasabası Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, yakındaki bir izleme istasyonunun TSİ 14:30'da "herkes tarafından hissedilen sismik ve akustik bir olay tespit ettiğini" belirtti. Korsika medyası olayın Fransız adasında da hissedildiğini bildirdi.

Toskana bölgesel hükümetinin başkanı Eugenio Giani başlangıçta bunun bir deprem olduğunu açıkladı, ancak daha sonra Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nün (INGV) bu hipotezi reddetmesi üzerine geri adım attı.

İtalyan Hava Kuvvetleri ise Giani'ye olayla hiçbir şekilde ilgisi olmadıklarını bildirdi. Giani sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Toskana kıyılarının tamamında ve bazı iç bölgelerde deprem olarak hissedilen sarsıntıya neden olan olayın türü henüz doğrulanmadı" dedi.

Bölgenin jeofizik enstitüsü ve Floransa Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, sarsıntıya neden olan şeyin saniyede 600 kilometre hızla hareket ettiği belirtildi.

Açıklamada "Atmosfere giren bir meteorit hipotezi en olası görünüyor ve kaydedilen verilerle tutarlı" denildi. 

İtalyan Corriere della Sera gazetesinin aktardığı İtalyan sivil savunma ajansından anonim bir kaynak, "Çarpma sismograflar tarafından kaydedildi. En olası hipotez bir uçağa ait olduğu yönünde" dedi. 

Corriere della Sera'ya göre bu Elba adasında duyulan ilk gizemli patlama sesi değil. 2012, 2016 ve 2023 yıllarında yaşanan benzer olaylar henüz açıklanabilmiş değil.