Akdeniz'deki Fransız operasyonunun hedefi Türkiye

Fransız donanmasının yakın dönemde Doğu Akdeniz’de çok sayıda firkateyni görevlendirmesinin Türkiye’nin bölgedeki uluslararası hukuk ihlaline karşı olduğu bildiriliyor.

Bruxelles2 adlı sitede Nicolas Gros-Verheyde imzasıyla yayınlanan haberde, Fransız donanmasının ‘Medor’ adıyla başlattığı operasyona değinildi.

Eylül sonunda Fransa Savunma Bakanlığı tarafından duyurulan bu operasyona dair haberde, en az 3 firkateynin ve çok sayıda hava aracının görev aldığı belirtildi.

Habere göre, daha önce DAİŞ çetelerine karşı Chammal Operasyonu’nda kullanılan La Fayette (F-710) adlı firkateyne ek olarak denizaltılara karşı görevli olan Latouche-Tréville (D-646) ile hava savunma fırkateyni Forbin (D-620) bu operasyona katılıyor.

Bu üç firkateyne destek ve havadan takibi kolaylaştırmak amacıyla da Atlantique 2 ve E3-F Awacs türü iki uçak da görevlendirildi. Yine bunlara ek olarak çok sayıda helikopterin bölgede uçuşlar yaptığı da haberde verilen bilgiler arasında.

GÖZETLEME VE ‘CAYDIRMA’ AMAÇLI

Şimdiye kadar kesin olarak hangi güce karşı yapıldığı net bir biçimde ifade edilmese de operasyona katılan donanma birliklerinin görevi ise çok net belirtilmiş.

Bu görevler, deniz ve hava birliklerinin ‘geniş bir tiyatro alanı’ olarak tabir edilen bölgeyi gözetleme, ‘Fransa’nın varlığını fark edilir biçimde gösterme’ ve ‘uluslararası hukukun ihlali durumunda devreye girme’ olarak ifade ediliyor.

HEDEFTE TÜRKİYE VAR

Fransız donanmasının Doğu Akdeniz’deki varlığının isim verilmese de son aylarda uluslararası hukuku hiçe sayarak bölgede doğalgaz aramalarını sürdüren ve Yunanistan’ı tahrik eden Türkiye’nin hedeflendiği biliniyor.

Ekim ayı sonunda Kıbrıs ve Yunanistan karasularının da bulunduğu Doğu Akdeniz’de doğalgaz aramalarının yapılacağına dair uyarı sistemi olan Navtex’i ilan etmişti. Bu aramalara Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han adlı sondaj veya sismik araştırma gemileri katılıyor.

Fransa, daha önce birçok kez Türkiye’nin uluslararası hukuku ihlal eden provokatif bu girişimlere karşı Yunanistan ve Kıbrıs’tan yana tavır almıştı.