Akdeniz krizi: Fransız-Alman ortaklığının sonu mu?

Alman hükümeti bir yandan Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog çağrısı yaparken, diğer yandan Yunanistan'ın desteklenmesi yönünde açıklama yaptı. Fransız Le Figaro gazetesindeki bir makalede, Fransız-Alman ortaklığının ortadan kalktığı yorumu yapıldı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yasadışı gaz arama faaliyetleri nedeniyle bölgede gerilim tırmandı.

Fransa, aktif bir şekilde Yunanistan'ın yanında yer alırken, Almanya Türkiye ile Yunanistan arasında diyalog çağrılarında bulundu.

Son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaz sonu toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin Atina'nın tezlerini ciddiye almak ve haklı olduğu yerde Yunanistan'ı desteklemek zorunda olduğunu söyledi.

Merkel, "Ancak buna rağmen ben her zaman gerginliğin tırmanmaması için çalıştım" dedi.

Merkel ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bu konuda "çok yoğun" görüşmeler gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Merkel, Perşembe günü de yaptığı bir açıklamada iki NATO ortağı olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlığın "son derece endişe verici" olduğunu belirtmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise iki ülke arasındaki gerginliğin düşürülmesi adına Salı günü önce Atina'yı, sonra da Ankara'yı ziyaret etmişti. Maas, Doğu Akdeniz'deki askeri tatbikatların gerginliğin sürmesine neden olduğunu savunmuştu.

Almanya'nın tutumu Fransa'da da sorgulanıyor. Le Figaro gazetesinde bir makale yayınlayan siyaset felsefesi uzmanı Jean-Loup Bonmany, "Fransız-Alman çifti artık yok. Merkel'in Erdoğan karşısında Yunanistan ve Fransa'yı desteklemeyi reddetmesi bunun kanıtı" yorumunda bulundu.

Bonmany, "Doğu Akdeniz'deki mevcut gerilimler Fransız-Alman çiftinin derin krizini ortaya koyuyor. Paris, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bilek güreşi yaparken, Almanya bir tarafa saldırıya uğrayan Yunanları ve ittifakı Fransızları ile Türkleri koyarak, tüm taraflara 'gerilimden kaçınma' çağrısı yaptı" dedi.

Bonmany, "Eğer gerçek anlamda Almanya ile imtiyazlı bir ilişkimiz olsaydı, Alman Başbakanının Türkiye'nin islamcı saldırganlığı ve yayılmacılığı karşısında bize tam desteğini sunması gerekirdi" diye ekledi.