Akdeniz ve Atlantik'te göçmen trajedisi: Beş ayda 5.054 ölü

Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'nda 2024'ün ilk beş ayında 5.054 göçmen İspanya kıyılarına ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti.

İspanyol sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras'ın raporuna göre, Ocak ve Mayıs ayları arasında ölen göçmen sayısı günlük ortalama 33 kişiye denk geliyor, yani her 45 dakikada bir göçmen hayatını kaybediyor.

EN TEHLİKELİ ROTA, KANARYA ADALARI

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği verilerine dayanan rapor, ölümlerin çoğunun Afrika'nın batı kıyısı ile Kanarya Adaları arasındaki geçiş sırasında meydana geldiğini belirtti. Bu rotada toplam 4.808 ölüm kaydedildi. Diğer rotalarda ise Cezayir'den Balear Adaları'na ve İspanya'nın doğu kıyısına giderken 175, Alboran Denizi'nde 47 ve Cebelitarık Boğazı'nda 24 ölüm gerçekleşti.

Walking Borders adlı STK, göçmenlerin hayatlarının korunması ve kayıplara saygılı davranılması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı. 2024 yılı, bir önceki yıl 6.007 ölümle rekor kıran 2023'ü geçme tehlikesi taşıyor. Özellikle Senegal ve Moritanya kıyılarından başlayan Kanarya rotası, en tehlikeli geçiş yolu olarak öne çıkıyor.

Walking Borders, Nisan ayında Brezilya'nın kuzey kıyısında karaya oturmuş bir teknede bulunan dokuz cesedin trajedisini, göçmenlerin karşı karşıya olduğu riskleri hatırlatması açısından vurguladı. Senegal ve Moritanya'dan kalkan tekneler, hem Atlantik'te hem de Akdeniz'de birçok kişinin ölümüne yol açtı. 

İKLİM KOŞULLARI VE KURTARMA GEREKÇELERİ

Kış mevsiminde daha az tekne kalkışı olmasına rağmen, son aylarda aşırı hava koşullarına rağmen geçişler devam etti. Raporda, kurtarma kaynaklarının konuşlandırılmasındaki gecikmelere ve AB Üye Devletleri arasındaki koordinasyon eksikliklerine dikkat çekildi. Yetkililerin, göçmenlerin temel yaşam hakkını korumak yerine göç kontrolüne öncelik verdiği eleştirildi.