AKP'nin Fransa’daki uzantısına soruşturma

AKP rejiminin Fransa’daki uzantısı olan Cojep derneğinin başkanı ve Eşitlik -Adalet Partisi’nin (PEJ) kurucusu Ali Gedikoglu hakkında Paris mahkemesi tarafından soruşturma başlatıldı.

Dört kişi ve Astu derneği, AKP’nin Fransa’daki ağlarının sorumlusu Ali Gedikoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Ocak 2017 ayında Paris Asliye Mahkemesi’ne yapılan suç duyurusunu üzerine mahkeme inceleme başlattı.

Cojep International derneğinin başkanı Ali Gedikoğlu’nun 1 Kasım 2016’ta yayınlanan yarım saatlik bir Youtube görüntüsünde, Fransa-Türkiye vatandaşı bir çok şahsiyet hedef alınarak “parazit” tanımlaması yapılmıştı.

Videoda özellikle Strasbourglu dernek Astu'nun müdürü Muharrem Koç, akademisyen Samim Akgönül, gazeteci ve siyaset bilimci Ahmet İnsel ve Alsace sinemacılık buluşma derneği müdürü Faruk Günaltay hedef alınıyor. Suç duyurusu da bu dört kişi ve Astu derneği tarafından yapıldı.

Ali Gedikoğlu, bu hafta bir Türk televizyon kanalında yaptığı açıklamada savcılık tarafından ifadesinin alındığını söyledi. Fransız DNA gazetesine göre Gedikoğlu’nun ifadesi 28 Mayıs günü sorgu yargıcı Lucie Berthezene tarafından alındı. Mahkemenin yetkisizlik kararı mı vereceği yoksa bir ceza mahkemesine mi dosyayı göndereceği henüz bilinmiyor.

53 yaşındaki Ali Gedikoğlu, merkezi Strasburg’da bulunan Cojep’in kurucu başkanlığını yapıyor. 90’lı yıllarda kurulan bu dernek, AKP’nin Fransa’daki temel ağlarından birini oluşturuyor. Bu dernek, geçen hafta Le Point dergisinin “diktatör” başlıklı kapağında Erdoğan’ı eleştirmesine de tepki göstererek, Erdoğan’ı “21’inci yüzyılın Mandelası” olarak sunmuştu. Bir grup Türk faşisti, derginin afişlerini sökmüş ve bazı gazete bayilerini tehdit etmişti.

Gedikoğlu aynı zamanda 2015 yılında Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ) ile AKP yanlısı, Kürt ve Ermeni karşıtı yayınlar yapılan Medya France TV ve Medya Turk TV internet haber sitelerini kurdu.