Alevler Beyaz Saray kapılarına dayandı

ABD’de beyaz bir polisin 46 yaşındaki siyah George Floyd’u öldürmesi ardından öfke patlaması yaşandı. Protestolar Beyaz Saray kapılarına dayandı, en az 40 kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

25 Mayıs’ta siyah bir Amerikalının beyaz bir polis tarafından boğazına basılarak sokak ortasında öldürülmesi ardından protesto eylemleri, ulusal çapta öfke seline dönüştü. Protesto hareketi, yetkilileri hazırlıksız yakaladı.

Çarşamba gününden bu yana eylemler 140’a yakın kente yayıldı. Eylemler hafta sonu daha da şiddetlendi.

40 BÜYÜK KENTTE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Ülke topraklarını savunmaya yönelik yedeklerden oluşan ordu Ulusal Muhafız, 15 eyalette polise destek olmak ve itfaiyecileri korumak adına harekete geçirildi. Buna rağmen eylemler durmadı. Her yerde alevler yükseliyor. Yetkililer, en az 40 büyük kentte sokağa çıkma yasağı ilan etti.

‘BAŞKANLARIN KİLİSESİ’ ATEŞE VERİLDİ

Minneapolis’te başlayan yangın Beyaz Saray kapılarına kadar dayandı. Pazar akşamı bir grup eylemci “başkanların kilisesi” olarak da adlandırılan Saint-John kilisesini ateşe verdi. AFL-CIO sendikasının bulunduğu bina da yakıldı.

TRUMP VE AİLESİ YER ALTINA ÇEKİLDİ

Cuma akşamı, Başbakan Donald Trump’ın güvenliğini sağlayan gizli servis ajanları Beyaz Saray önündeki Lafayette meydanında toplanan eylemcilerin baskınına uğradı.

BEYAZ SARAY ETRAFINDA ATEŞLER YAKILDI

Tedbir amaçlı olarak Trump ve ailesi yer altındaki güvenli sığınağa götürüldü. Gizli seviş üyeleri hafta sonu boyunca Beyaz Saray dolaylarında, eylemcileri yaklaştırmamaya çalıştı. Taşlar, havai fişekler ve başka nesneler havada uçuştu. Onlarca kişi farklı yerlerinden yaralandı. Pazar akşamı Beyaz Saray çevresinde ateşler yakıldı.

Nisan 1968’de Martin Luther King’in katledilmesi ardından Washington’da yaşanan protesto gösterileri sırasında ağır bir yıkım yaşanmıştı. Bazı mahallelerin yeniden inşa edilmesi onlarca yılı aldı.

TRUMP KÖRÜKLÜYOR, ANTİFA’YI HEDEF ALDI

Çok sayıda yerel sorumlu, öfkeyi anladıklarını bertmekle birlikte, eylemcileri sükunete çağırdı. ABD Başkanı Donald Trump ise başından beri körükleyici açıklamaları ile dikkat çekiyor. Trump, protesto eylemlerinden bu kez anarşistleri sorumlu tutarak, solcu hareket Antifa’yı terörist örgütler listesine alacağı tehdidinde bulundu. Trump, “Barışçıl eylemcilerin haklarını destekliyoruz ve çağrılarını duyuyoruz. Ama kentlerimizin sokaklarında şimdi gördüklerimizin adalet veya barışla hiçbir alakası yok. George Floyd’un anısı ayaklanmacılar, yağmacılar ve anarşistler tarafından kirletildi. Şiddet ve Vandalizm Antifa ve diğer radikal sol grupların işidir” iddiasında bulundu.

Pazar günü bir başka açıklama yapan Trump, alışıldık diliyle demokrat belediye başkanları ve valilere seslenerek “Bunlar anarşistlerdir. Ulusal muhafızımızı şimdi çağırın” dedi.