Alman meclisinin önünde sandalyeli ‘yer var’ eylemi

Yunanistan’ın Midilli adasında mahsur kalan 13 bin mültecinin durumuna dikkat çekmek için "Kampları boşaltın, yer var" adıyla Alman meclisinin önüne 13 bin sandalyeli bir protesto düzenlendi.

Yunanistan’ın Midilli (Lesbos) adasında bulunan Mario kampında 13 bin sığınmacı kötü şartlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Kampta son olarak bazı mültecilerde korona virüsü de tespit edilmesi Seebrücke, Sea-Watch, #LeaveNoOneBehind ve Campact gibi mülteci yardım kuruluşlarını harekete geçirdi.

Mülteci kuruluşları 13 bin mültecinin batılı ülkelerce kabul edilmesi için sembolik olarak Almanya’nın başkenti Berlin’de Federal Meclis’in önüne 13 bin sandalye yerleştirdi. "Kampları boşaltın, yer var" adıyla gerçekleşen protesto etkinliğine ilişkin ortak açıklama yapan insani yardım kuruluşları, Midilli’de mahsur kalan mültecilere bir an önce yardım elinin uzatılmasını istedi.

Alman hükümetinin adada bulunan binlerce mülteciden sadece 465’nin Alman hükümeti tarafından kabul edildiğini belirten yardım kuruluşları devamla şu açıklamayı yaptılar: “Almanya’da bu mültecileri kabul etmeye hazır sayısız yer ve olanak var. Bizler de var olan yerleri sembolize etmek için meclisin önünden başladık ve bunun için 13 bin sandalye yerleştirdik.”

‘MÜLTECİLER İÇİN EKSİK OLAN SİYASİ İRADE’

Almanya’nın önde gelen mülteci yardım kuruluşu ise sanal ağlar üzerinden yaptığı açıklamada “Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkeleri çok sayıda mülteci direkt kabul ederek onlara güvenli bir imkanı rahatlıkla yaratabilir. Fakat bunun için siyasi irade eksik, bari yardım etmek isteyenler engellenmesin” çağrısında bulundu.

Çünkü geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Thüringen ve Berlin eyaletleri Yunanistan’da mahsur kalan mültecileri kabul etmeye hazır olduklarını açıklamış, fakat bu talepleri Merkel hükümeti tarafından reddedilmişti. 13 bin sandalye dikkat çekilen Midilli’deki kampın kapasitesi 2800 civarında mülteci olmasına rağmen hali hazırda kampta kalan mülteci sayısı 13 bini geçmiş durumda.