Almanya, Belarus’tan göçmen kabul etmeyi reddetti

Almanya Federal Dışişleri Bakanı, Belarus’ta mahsur kalan göçmenleri kabulüne karşı çıktı. Yakında ‘kalıcı bir tahkimat’ ülkeye girmelerini engelleyecek.

Almanya Federal Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Belarus’ta mahsur kalan göçmenleri kabulüne açıkça karşı çıktı. SPD’li siyasetçi Brüksel’deki AB meslektaşlarıyla yaptığı istişareler sonrasında, “Orada bulunan insanların… menşe ülkelerine geri gönderilmelerini savunuyorum. İnsanların uçak bileti ile Belarus’a uçtuğunu görebilirsiniz. Siyasi sığınma hakkı elde edenlerin genellikle başka yolları vardır” dedi.

Maas’a göre, bunun böyle yürümediğini ve insanların kendilerinin Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun politikasının bir aracı haline getirilmelerine izin vermemeleri gerektiğini göstermek önemli.

Maas, Lukashenko’nun göçmenler konusunda anlaşmazlıkta bir taviz verdiğinin söylendiği yönündeki haberlere karşı temkinli davrandı. “Sahada herhangi bir gevşeme görmüyoruz, aksine durumun kötüleşmeye ve dramatize olmaya devam ettiğini görüyoruz. Minsk’te bir dönüş olmasını istiyoruz” dedi.

Belarus yönetimi, AB tarafından göçmenleri kasıtlı olarak ülkeye getirmek ve daha sonra AB’ye gelmeleri için Polonya, Litvanya ve Letonya sınırına getirmekle suçlanıyor. Lukashenko’nun AB’nin sivil toplum ve demokratik muhalefet baskısı nedeniyle uyguladığı yaptırımların intikamını almak istediğinden şüpheleniliyor.