Almanya’da 2 milyon çocuk Hartz-IV ile geçinen hanelerde yaşıyor

Ekonomik büyüme ve işsizlik oranlarının düşüklüğüyle övünülen Almanya’da 2 milyona yakın çocuk sadece sosyal yardımlarla geçinen hanelerde yaşıyor.

Almanya’da Redaktionsnetzwerk Deutschland bünyesinde yayınlanan gazetelerin Federal Çalışma Ajansı (BA) verilerine dayandırdığı rakamlara göre, ülkede 2 milyona yakın çocuk sadece sosyal yardımla geçinen ailelerde yaşıyor. Her ne kadar bu oran 2017 yılına oranla yüzde 3,7 kadar gerilese de en az 1 milyon 950 bin çocuk Hartz-IV yardımına mahkûm konumda.

Bu çocukların 887 bin kadarı ise tek başına çocuklarına bakmak zorunda olan ebeveynleriyle yaşayanlardan oluşuyor.

DOĞU EYALETLERİNDE DAHA YÜKSEK AMA REKOR BREMEN’DE

Buna göre, 2018 sonu itibariyle Almanya’da 18 yaş altı çocuklar arasında asgari geçim yardımı olan Hartz-IV ile geçinenlerin oranı yüzde 14,4. Eski Doğu Almanya eyaletlerinde bu oran yüzde 18,4 iken, batıda yüzde 13,5 olarak kayıtlara geçti. Başkent Berlin’de bu oran yüzde 28,5 olurken, batıdaki eyaletlerden Bremen’de yüzde 32,1 ile oldukça yüksek.

DIE LINKE: UTANÇ VERİCİ

Konuya ilişkin konuşan Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Sabine Zimmermann, “Almanya’da bu kadar sayıda çocuğun maddi problemler yaşaması ‘utanç vericidir’ diye eleştirdi. Federal hükümetin çocuklar arasındaki yoksulluğa karşı bir konsepti hayata geçirmesi çağrısı yapan Zimmermann, çocuklar için ödenen yardımların arttırılması gerektiğini söyledi.

İŞSİZLİK DÜŞTÜKÇE YOKSULLUK ARTTI

Almanya’da 2000’li yıllardan bu yana işsiz sayısı düzenli olarak gerilese ve ekonomik büyüme sürse de yoksulluk oranlarında bir gerileme söz konusu değil. Başbakan Angela Merkel’in başbakanlık görevine başladığı 2005 yılında yüzde 14 civarında olan yoksulluk sınırı altında yaşayanların oranı geçtiğimiz yıl yüzde 16’nın üzerinde tahmin ediliyordu. Bu da yaklaşık 14 milyon kişiye tekabül ediyor.

Aynı dönemde işsizlik oranı yüzde 11,7’den yüzde 5’e kadar gerilemişti. Bu ise milyonlarca kişinin dar gelirli işlerde çalışmaya ve yoksulluk içinde yaşamaya mahkûm olduğunu gösteriyor.