Almanya’da af: On binlerce silah polise teslim edildi

Almanya’da geçtiğimiz yıl hayata geçirilen af kapsamında şimdiye kadar on binlerce silahın yetkililere teslim edildiği duyuruldu.

Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da hayata geçirilen ‘Silah Affı’ kapsamında on binlerce kişinin ellerindeki izin belgesi bulunmayan silahları yetkililere teslim ettikleri bilgisi verildi.

Kaçak veya yasal silahların en fazla teslim edildiği eyaletlerin başında ülkenin ikinci büyük eyaleti Bavyera geliyor. Bavyera’da 1 Temmuz 2017 ile 1 Temmuz 2018 arasında toplam 13 bin 485 ateşli silah İçişleri Bakanlığı kurumlarına teslim edildi. Bunlara ek olarak Bavyera’da bin 371 de farklı türden diğer silahlar polise getirildi.

Bavyera Eyalet İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, teslim edilen 6 bin 377 uzun namlulu silahın 2 bin 490’ının, kısa menzilli 7 bin 108 silahtan ise 2 bin 606’sının illegal olduğunu belirtti.

Neues Deutschland gazetesinde yer alan habere göre ise, Bavyera’daki silah tesliminde ‘başarı’ yakalansa da birçok eyalette çok az sayıda illegal silah teslim edildi. Niedersachsen’da 1 yıllık dönemde 9 bin 602 silah teslim edilirken, bunun beşte birini izinsiz olanlar oluşturuyordu.

Ancak diğer eyaletlerde teslim edilen silahların sayısının çok az olduğu görülüyor. Neues Deutschland’ın haberine göre, Thüringen’de sadece 32, Brandenburg’da 375, Mecklenburg-Vorpommern’de 309 ve Hamburg’da 534 silah af kapsamında polise teslim edildi.

Diğer eyaletlere dair rakamların henüz açıklanmadığı bildiriliyor.