Almanya’da aşırı sağcı AfD polis gözetimine alındı

Almanya’da ilk kez bölgesel bir federasyon aşırı sağcı parti AfD’nin tüm yapılarını polis gözetimine aldı.

Brandenburg İçişleri Bakanlığı Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, Almanya için Altarnatif (AfD) partisinin başkent Berlin’i çevreleyen bu eyaletteki tüm yapılarının İç İstihbarat tarafından “şüpheli bir vaka ve gözetim konusu” haline getirildiğini bildirdi. AfD, 2019’daki bölgesel seçimlerde eyalette yüzde 23,5 oyla ikinci sırada gelmişti.

Almanya’da bu uygulama, demokrasi ve hukuk devleti için tehdit oluşturduğu değerlendirilen gruplara veya örgütlere yapılıyor.

Mart ayında da benzer bir karar alınmış, ulusal düzeyde AfD’nin Naonazi yanlısı en radikal kanadı hedeflenmişti.

Bu Neonazi oluşumun temsilcilerinden biri olan Andreas Kalbitz, uzun süre AfD’nin Brandenburg federasyonunu yönettikten sonra, Neonazi geçmişini gizlediği gerekçesiyle kısa bir süre önce partiden dışlanmıştı. Ancak Kalbitz, büyük bir etkide bulunmaya devam ediyor ve mahkeme yoluyla da partiden atılmasına karşı dava yürütüyor.

Aşırı sağcı AfD, Eylül 2017’deki son genel seçimlerde ulusal siyasi sahnede güçlü bir çıkış yapmıştı. Anketlerde yükselişini sürdüren aşırı sağcı parti içerisinde “radikaller” ve “ılımlılar” diye sınıflandırılan akımlar arasında da iç tartışmalar patlak verdi.

Hükümet, AfD’yi göçmen karşıtı söylemleri ile aşırı sağcı terörizmi yeniden tırmandırmakla suçluyor.

Bundan bir yıl önce göçmen yanlısı bir siyasetçinin öldürülmesinden yargılanan katil zanlısı Neonazi bir sempatizanın davası, Salı günü Frankfurt’ta başlayacak.