Almanya’da Erdoğan’ın imamlarına ilk yaptırım

Erdoğan rejiminin bir kuruluşu gibi çalıştıklarının bilinmesine rağmen Almanya’da şimdiye kadar göz yumulan DİTİB’li imamlara yönelik ilk yaptırım kararı Aşağı Saksonya eyaletinden geldi.

Almanya’da cezaevlerinde kalan Müslüman mahkumlara dini hizmet vermek amacıyla cezaevleri yönetimleri imam atıyorlar. Ancak bu imamların devletin güvenlik kontrolünden geçirilmeden görevlendiriliyordu, üstelik bazı mahkumlar devletin maaşlı imamlarının eliyle radikal İslami gruplara katılıyordu.

Ayrıca imamların çoğunun Erdoğan rejiminin Almanya’daki bir kurumu gibi çalışan DİTİB’e bağlı olmaları hem siyasetçileri, hem de cezaevi idarelerini endişelendiriyordu. Bunun önüne geçmek için ilk adım Aşağı Saksonya Eyaleti Adalet Bakanlığı tarafından atıldı. Bakanlık, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB)’in tutuklu ve mahkumlara dini hizmet verilmesi için daha önce yapılan anlaşmanın iptal edildiğini duyurdu.

Ancak bakanlık iptal kararı sadece Türkiye'den gönderilen imamları kapsayacak, DİTİB’in Almanya’da yaşayanları ise cezaevlerinde görev yapmaya devam edecek. DİTİB ile yapılan anlaşma çerçevesinde Aşağı Saksonya Eyaleti’nin 14 cezaevinden 9’unda 19 DİTİB’li imam Müslümanlara yönelik dini hizmetler veriyor. Bunlardan sadece üçünün Türkiye’den gönderildiği öğrenildi.

BAKAN: DİTİB BAĞIMSIZ OLMAYI BAŞARAMADI

Türkiye’den gelen imamlarla çalışmama kararına ilişkin konuşan eyaletin Adalet Bakanı Barbara Havliza, DİTİB’in yabancı devletlerin etkisinden kurtulmayı başaramadığını belirtti. DİTİB’in Almanya’da yerleşmiş bir dini cemaat olmadığına da dikkat çeken bakan devamla şunları söyledi: “Cezaevi gibi hassas bir mekanda güven ortamı şart, bu yüzden özellikle böyle yerlerde görev imamların üçüncü ülkelerin etkisinden bağımsız olmaları gerekiyor.”

Hıristiyan demokrat politikacı Havliza, DİTİB’in bağımsız olmadığını ve Türk devletiyle çalıştığını, bunun da mahkumların güvenliğine zarar verdiğini ima etti. Aşağı Saksonya Eyaleti’nin DİTİB’e karşı aldığı karar bir ilki taşıyor. Çünkü Erdoğan rejiminin Almanya’ya gönderdiği imam ve öğretmen adı altında MİT ajanlarını gönderdiğinin sıkça gündeme gelmesine rağmen, Alman devleti bu konuda her hangi pratik adım atmıyordu.

Almanya’dan önce geçtiğimiz Haziran ayında Avusturya “siyasal İslam’la mücadele” adı altında Türk devleti ile bağlantılı 60 imam ve ailelerini sınırdışı edeceklerini açıklamıştı. Başbakanı Sebastian Kurz 7 caminin de kapatılacağını bildirmişti. Viyana hükümetinin bu kararı Türk camilerinde çocuklara asker kıyafetleri giydirilmesi olayının ardından alınmıştı.

Konuyla ilgili haberler: