Almanya’da ‘ırk’ kelimesi Anayasa’dan çıkarılacak mı?

Almanya’da Yeşiller, “ırk” kelimesinin Anayasa’dan çıkarılmasını istedi. Yeşiller’e göre “ırk yoktur, insan vardır”.

ABD’de Mayıs ayında Siyah George Floyd’un Beyaz bir polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi ardından Almanya’da tartışmalar boyutlandı.

Anketlerde ülkenin ikinci siyasi gücü olarak görülen çevreciler 8 Mayıs 1949 tarihli Anayasa’da düzenleme istedi.

Yeşiller yöneticisi Robert Habeck, solcu Tageszeitung gazetesinde yayınlanan makalesinde “Irkçılığı hep birlikte unutmanın zamanıdır” dedi.

Habeck, bu yönlü en güçlü sinyalin Anayasa’dan “ırk” kelimesini silmek olacağını belirtti.

Anayasa’da hedef alınan kavram 3’üncü maddede yer alıyor: “Cinsiyeti, soyu, ırkı, dili, yurdu ve kökeni, inancı, dini veya siyasi görüşleri dolayısıyla hiç kimse mağdur edilemez ve hiç kimseye imtiyaz tanınamaz. Hiç kimse engelliliği nedeniyle mağdur edilemez.” Çevrecilere göre “ırk yoktur, insan vardır”.

Irk ve insan biyolojisine dayalı bir vizyonun damgasını vurduğu savaş sonrası Anayasa, 19’uncu yüzyılın mirası olarak günümüze gelirken, bugün kullanılmaz hale geldiği belirtiliyor.

Yıllarca sol tarafından dile getirilen düzenleme talebi, Şubat ayında Hanau’da çoğu Kürt 9 kişinin katledildiği ırkçı saldırı ardından yeniden alevlendi.

Yeşillerin yaptığı talebe radikal sol Die Linke, sağcı liberal FDP ve sosyal-demokrat SDP de destek verdi. Ayrımcılıkla mücadele federal ofisi şefi Bernhard Franke de “ırk” kavramının silinmesini istedi. Franke, ırk kelimesi yerine “ırksal ayrım” kullanılabileceğini önerdi.

Bugüne kadar bu konuya ilişkin sessiz kalan muhafazakarlarda da değişim gözlendi. Geleneksel olarak çok muhafazakar tutumları ile bilinen İçişleri Bakanı Horst Seehofer, “tartışmaya açık” olduğunu belirtirken, olası bir değişimin önüne geçmeyeceğini sözlerine ekledi.

Mevcut durumda Anayasa’da böyle bir düzenleme önünde halen önemli engeller var. Yasada herhangi bir değişim için parlamentonun üçte ikisinin oyu gerekiyor.