Almanya’da istihbarat başkanı değişiyor

Merkel hükümeti, Chemnitz kentinde yabancılara yönelik ırkçı saldırılar sırasında çekilen video görüntülerinin sahte olabileceğini söyleyen iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Maaßen’in görevden alınmasına karar verdi.

Almanya'nın doğusunda yer alan Chemnitz kentinde bir Alman'ın öldürülmesiyle başlayan ırkçı gösterilerin ardından en çok Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maaßen’in sözleri tartışılmıştı. Üstelik istihbarata ırkçı grupların faaliyetlerine ilişkin zamanında uyarı için eleştiri oklarının hedefindeydi.

Alman basınına konuşan Maaßen internet ortamında yayınlanan ve aşırı sağcıların bir göçmene saldırdığı görüntülerin sahte olabileceğini iddia etmişti. Chemnitz kentindeki olaylar sırasında ırkçılar “yabancı avına” çıkarak kamaraların önünde birçok göçmene saldırmış ve istihbarat başkanını aksine savcılık görüntüler üzerine soruşturmalar başlatmıştı.

Başta koalisyon hükümetinin ortağı sosyal demokratlar olmak üzere Sol Parti ve Yeşiller Partisi Maaßen’in görevden alınmışını talep ederken, istihbarat başkanına İçişleri Bakanı Seehofer arka çıkmıştı. Ancak Seehofer’in gücü bir hafta sürebildi.

YENİ GÖREV YERİ DE BELİRLENDİ

Bugün başbakanlığında hükümeti oluşturan CDU/ CSU ve SPD’nin temsilcileri Maaßen’in görevden alınmasına karar verdi. Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümet Maaßen’in bundan sonra ise İçişleri Bakanlığı’nda güvenlikten sorumlu müsteşar olarak çalışacağı belirtiliyor.

Maaßen’in istihbaratın başından alınması konusunda hükümet partilerinin görüş birliğine varmasıyla Başbakan Merkel da rahat bir nefes aldı. Çünkü SPD Genel Başkanı Andrea Nahles, Maaßen’in istifasını savunurken CSU’nin lideri Horst Seehofer ısrarla bu talebe karşı çıkıyordu.

Her iki partinin baskısı arasında sıkışan Başbakan Merkel, bugün saat 16.00’da başbakanlıkta hükümetin ortağı parti lideriyle yaptığı görüşmede 2012 yılından bu yana istihbaratın başında olan Maaßen’in görev yerinin değiştirilmesine karar verdi. İstihbaratın başına kimin geçeğine ilişkin ayrıntıların yarın açıklanması bekleniyor.

Geçtiğimiz ay da Maaßen’in Chemnitz’te saldırı ve ırkçı gösterilerin planlayıcısı olan aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) yöneticileriyle birçok kez görüştüğü ortaya çıkmıştı.