Almanya’da muhalefet ‘Bozkurt’ yasağı istiyor

Muhalefet partiler, Türk devletinin ırkçı ve aşırı sağcı paramiliter gücü olan Bozkurt hareketini yasaklayan Fransa’nın aldığı kararın bir benzerinin Almanya’da da çıkartılması için harekete geçti.

Birçok şiddet olaylarına karışmaları, başta Kürtler olmak üzere Türkiye’de yaşayan azınlıklar, Ermeniler ve Yahudilere karşı ayrımcılığı körükleyen, son yıllarda Erdoğan rejiminin paramiliter çeteleri haline gelen ırkçı Türk yapılanması Bozkurt hareketine Avrupa ülkeleri yıllardır sesiz kalıyorlardı.

Ancak geçtiğimiz aylarda önce Avusturya’da Kürtlere, ardından da geçtiğimiz günlerde Fransa’da Ermenilere yönelik linç girişiminde bulunan Ülkücüler olarak da bilinen Bozkurt hareketine yönelik ilk ciddi karar geçtiğimiz Çarşamba günü Paris yönetiminden gelmişti. Fransız hükümeti Bozkurtları resmen feshetme kararı alırken, benzer bir yasağın bütün Avrupa ülkelerine yayılması bekleniyor.

MUHALEFETTEN MECLİSTE GİRİŞİM

Özellikle Almanya’da Sol Parti, Ülkücülerle bağlantılı dernek ve kuruluşların yasaklanması için yıllardır girişimlerde bulunuyordu. Son yıllarda bir başka muhalefet partisi Yeşiller’den de benzer talepler yükseliyordu. Fransa’nın yasak kararının bir benzerinin Almanya’da çıkartılması için muhalefet cephesi harekete geçti.

Federal Meclis’ten ortak bir kararın çıkartılması için Yeşiller Partisi’nin başvuruda bulunduğu öğrenildi. Başvuruya ilişkin Almanya Yazı İşleri Ağı'na (RND) konuşan Yeşiller Partisi’nden federal parlamenterler Cem Özdemir, Irene Mihalic ve Konstantin von Notz “Federal Hükümet ultra Türk milliyetçi organizasyonu olan Bozkurt’a yasaklamalı” talebine dile getirdiler.

“ÜLKÜCÜLER ERDOĞAN’IN ALMANYA’DAKİ KOLU”

Milletvekillileri ayrıca Bozkurt hareketinin Almanya’da Erdoğan rejiminin “uzun kolu” olduğunu, ülkede yaşayan insanlara karşı şiddet de dahil birçok nefret suçu işlediğini ve Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade ettiler. Daha önce Federal Meclis’te benzer girişimlerin bulunduğunu hatırlatan Yeşiller üyesi vekiller, muhalefetin ortak bir yasa tasarısında karar kılmasından yanalar.

Almanya’da Merkel hükümeti ve güvenlik birimleri daha önce yaptıkları açıklamalarda MHP-AKP’ye bağlı çalışan Ülkücülerin özellikle Yahudi düşmanlığı yaptığını ve ülkenin iç güvenliği için ‘tehlikeli’ olduğunu ifade etmişlerdi. Ancak Türk ırkçılarına karşı hiçbir yaptırım uygulanmamış ve hükümet ise özellikle Sol Parti’nin soru önerilerine verilen yanıtlarda Ülkücüleri izlemekle yetindiklerini itiraf etmişti.

Almanya’da Bozkurt hareketi, 170 derneğin üyesi olan Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu (ADÜTDF) çatısı altında örgütleniyorlar. Bu derneklere 7 bin Ülkücünün üye olduğu tahmin ediliyor. Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na göre ise bu sayı 10 binin üzerinde. İstihbaratın Ülkücü hareketin ülkenin iç güvenliğini tehdit ettiğini raporlarında sıkça dile getirmesine rağmen, buna karşın hükümet hiçbir ciddi önlem almıyor.

ERDOĞAN’DAN SONRA AZGINLAŞTILAR!

1980’li yıllardan günümüze kadar ülkücüler Almanya’da başta Kürtler olmak üzere Türk devleti muhalifi gruplara yönelik birçok saldırı, cinayet ve provokasyona karıştılar. Türkiye’deki AKP-MHP iktidarını Türk milliyetçiliğini körüklemesi Ülkücü hareketinin Almanya’da yaşayan Türk toplumu içinde kendisine daha fazla alan oluşturmasını sağlarken, buna paralel olarak karıştıkları saldırı ve şiddet olaylarında da ciddi bir artış söz konusu.

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018 yılının Eylül ayında Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyaretten sonra Bozkurt ve Rabia işaretlerinin de yasaklanması da gündeme gelmiş, ancak konu bir süre sonra unutulmuştu. Zira Erdoğan kendisini Berlin ve Köln’de Bozkurt işaretleri yaparak karşılayan AKP-MHP’li yandaşlarını aynı işaretler yaparak selamlamıştı. Erdoğan’ın bu tavrına ilişkin Berlin yönetimi açıklama yapmazken medya ve muhalefet Türk cumhurbaşkanının Almanya’da yasaklı bir örgüt olan Müslüman Kardeşler’in işaretini yaptığına dikkat çekmişti.