Almanya’da siyaset yarınki seçimlere kilitlendi

Almanya’da siyaset yarın Brandenburg ve Saksonya’da gerçekleşecek seçimlere kilitlendi. Son bir anketin sonuçları, ırkçı parti AfD’nin daha önce tahmin edildiği gibi bir zafer elde edemeyeceğini gösteriyor.

Almanya’da siyaset ve kamuoyunun gündemi yarın start alacak ülkenin doğusundaki seçim maratonu. Yarın Brandenburg ve Saksonya’da 27 Ekim’de ise Thüringen eyaletlerinde seçimler gerçekleşecek. Şimdiye kadar açıklanan seçim sonuçları ülkenin aşırı sağcı partisi Almanya İçin Alternatif’in (AfD) her üç eyalette yükselişe geçerek yüzde 20 civarında oy el edeceğini gösteriyordu.

Hatta kimilerine göre AfD birinci parti olarak çıkacak ve bu eyaletlerin hükümetlerinin kurulmasında sistem tıkanacaktı. Çünkü bütün partiler AfD ile herhangi bir şekilde bir koalisyon hükümetinde bir araya gelmeyeceklerini ısrarla belirtiyorlar. Bu yüzden olacak ki Brandenburg ve Saksonya’da sandıklarına kurulmasına iki gün kala açıklanan son anket sonuçları Alman siyasetini rahatlattı.

ZDF televizyonun “Politbarometer” ekibinin yaptırdığı ve genelde yanılmayı çok zayıf olan son bir ankete göre başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) diğer haftalara göre Saksonya’da oyunu yüzde 1 artırarak yüzde 32’ye çıkarttı. Bu eyalette AfD’nin oyları ise yüzde 24,5’te kaldı. Bu sonuçlar CDU’yu sevindirdi, çünkü Haziran’daki anketler CDU ve AfD’nin oy oranları başa başa gittiğini gösteriyordu.

SOL PARTİ SAKSONYA’DA ÜÇÜNCÜ

Ayrıca Sol Parti’nin de yüzde 14’lük bir başarı elde ederek Saksonya’da üçüncü parti olacağı, Yeşiller Partisi’nin yüzde 11, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’nin de yüzde 8,5’lik bir sonuç elde edeceği ifade edildi. Bu durumda şimdiye kadar CDU’nun SPD ile yönettiği eyalette koalisyon hükümetine yeni bir ortak aranacak. CDU keskin bir tutumla Sol Parti’ye kapılarını kapatırken, seçim sonrası gözler Yeşiller’e çevrilecek.

Saksonya’da yüzde 33’lük bir kesim hala kararsız olduğunu belirtirken, Brandenburg’da ise aynı anketin sonuçları SPD’nin ilk sırada yer aldığını göstermesine rağmen durum oldukça kritik. Çünkü SPD’nin oyları yüzde 22’ye AfD’nin ise yüzde 21’e çıkmış durumda. Ayrıca Başbakan Merkel’in partisi CDU yüzde 16, Sol Parti ve Yeşiller yüzde 14 olarak açıklandı. Sonuçların bu sayılara yakın çıkması halinde Brandenburg’da da gözler Sol Parti ve Yeşiller Partisi’ne çevrilecek.

2009 yılından bu yana Sosyal Demokratlar Partisi SPD ve Sol Parti’nin birlikte yönettiği eyalete SPD’li Dietmar Woidke başbakanlık yapıyor. Ancak şimdiye kadar ki bütün anketler sosyal demokratlar-sol hükümetinin yarınki seçimlerden sonra çoğunluğu elde edemeyeceğini gösteriyor. Son dönemlerde yükselişe geçen Yeşiller Partisi’nin Brandenburg’da da sürpriz yapması halinde CDU’ya ihtiyaç kalmadan burada da Sol Parti ile koalisyon hükümetinin kurulması mümkün.

AfD NEDEN DÜŞÜŞE GEÇTİ?

Alman medyasında yer alan yorum ve uzmanların analizlerine göre AfD’nin seçime kısa bir süre kala düşüşe geçmesinin nedeni, seçmenin yeniden CDU ve SPD gibi halk partilerine yönelmesi. Çünkü yaygın seçmenlere göre ancak Almanya’nın bu iki büyük partisi aşırı sağın önüne geçebilir. Ayrıca bir başka neden de seçime katılım oranın yüksek olması halinde de AfD’nin oylarının düşeceği belirtiliyor.

Özellikle de son dönemlerde Nazi hücre ve grupların sıkça gündeme gelmesinin seçmenin AfD’ye ilgisini düşürdüğünü savunanlar da var. 2017’nin Eylül ayında yapılan seçimlere AfD'nin yükselişi damgasını vurmuştu. Başbakan Merkel'in Euro krizine karşı politikalarına tepki olarak 2013 yılında kurulan ve 2015'teki mülteci akını ardından yükselişe geçen AfD yüzde 13’lük bir oy aldı. AfD’din ülkenin doğusundaki eyaletlerde CDU'nun yanı sıra SPD ve Sol Parti’den de seçmen çalıyor.