Almanya’da suikast soruşturması: İki Rus diplomata sınırdışı

Almanya’da, eski bir Çeçen komutanın öldürülmesi davasında, oklar Rus devletinin sorumluluğuna yöneliyor. Soruşturma kapsamında iki Rus diplomat sınırdışı edildi.

İkinci Çeçenistan Savaşı (1999-2000) sırasında komutanlık yapan Gürcistan kökenli Çeçen komutan Zelimhan Hangoşvili, 23 Ağustos’ta Berlin’de öldürülmüştü. Cinayete ilişkin soruşturma, Rus Devleti veya Çeçen Cumhuriyeti makamlarının sorumluluğuna doğru evriliyor. Bir çok Alman medyası, Karlsruhe federal savcılığının, bu makamların infaz emrini verdiği sonucuna vardığına dikkat çekti.

AFP’ye konuşan Karlsruhe savcılığının bir sözcüsü, kontrespiyonaj alanında yetkili federal savcılığın olaya el attığını doğruladı. Cinayete ilişkin soruşturmanın başından bu yana Rusya’dan şüphe ediliyor, ancak Kremlin resmi olarak suçlamaları reddetti.

Alman hükümeti ise iki Rus diplomatın sınırdışı edildiğini açıkladı. Olay yerinde yakalanan 54 yaşındaki katil zanlısı bir Rus’un Vadim Sokolov adına düzenlenmiş bir pasaportunun olduğu belirtildi. İsmin sahte olduğu ama belgelerinin geçerli olduğu bilgisi verildi.

Rus askeri gizli servisleri daha önce de Avrupa’da bu tip operasyonlardan sorumlu tutulmuştu. Özellikle Mart 2018’de Birleşik Krallık’ta sürgünde yaşayan eski Rus ajan Sergey Skripal’in zehirlenme teşebbüsünde Moskova’nın parmağı olduğu belirtilmişti.

İngiliz araştırma sitesi Bellingcat, Berlin’de yakalanan kişinin gerçek adının Vadim Krasikov olduğunu ve 19 Haziran 2013’te Moskova’da bir Rus işadamını öldürmüş olmasından da şüphe edildiğini kaydetti.

Öldürülen Hangoşvili, Rusya’ya karşı ikinci Çeçen savaşında Çeçen cephesinde yer aldıktan sonra, Gürcistan İçişleri Bakanlığı’nın anti-terör birliğine dahil olmuştu. Hangoşvili, buna rağmen Çeçenistan’ın İslamcı çevreleri ile ilişkilerini sürdürmüştü. Daha önce bir çok kez suikast girişiminin hedefi olan Hangoşvili, son yıllarda Almanya’ya göç etmişti.