Almanya’dan işgal saldırılarına destek açıklaması

Türk devletinin Zap, Avaşin ve Metina'ya yönelik işgal saldırılarına ilişkin soru önerisini Alman hükümeti “Türkiye’nin uluslararası hukuku çiğnediğine dair elimizde yeterli bilgi yok” diyerek yanıtladı.

Alman Sol Parti (Die Linke) Güney Kürdistan’ın Zap, Avaşin ve Metina bölgelerine dönük Türk devletinin 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarını geçtiğimiz günlerde Federal Meclis’in gündemine taşımıştı.

Soru önergesi Sol Parti Milletvekilli Gökay Akbulut tarafından hükümetin yanıtlaması talebiyle sunulmuştu.

Türk ordusunun bu saldırısında kimyasal kullanmasına ilişkin çıkan haberleri, bu saldırıların uluslararası hukuku ihlal edip etmediği ve konunun Türk yetkililerle yapılan görüşmelerde gündeme gelip gelmediğine dair soruları içeren önergeyi, hükümet adına Almanya’nın Avrupa İşleri’nden Sorumlu Bakanı Michael Roth yanıtladı.

‘KUZEY IRAK’I SÜREKLİ KONUŞUYORUZ’

Kimyasal silah kullanımına dair hükümetin elinde yeterli bilgi olmadığını savunan bakan Roth, Türkiye’nin PKK’ye yönelik Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirdiği askeri operasyonları Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. Maddesi ve BM Güvenlik Konseyi’nin “Uluslararası Terörizmle Mücadele” kararına dayandırdığını ifade etti.

PKK’nin de Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler” listesinde yer aldığını hatırlatan sosyal demokrat politikacı Michael Roth devamla şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’nin son askeri saldırısında uluslararası hukuku çiğnediğine dair federal hükümetin elinde yeterli bilgi yok. Kuzey Irak’taki durum aralarında Türkiye’nin bulunduğu bütün aktörlerle düzenli yapılan görüşmelerimizde gündeme geliyor.”

FEDERAL MECLİS RAPORU ROTH’U YALANLIYOR

Alman hükümetinin “uluslararası hukukun ihlali yoktur” açıklamasının aksine geçtiğimiz temmuz ayında Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının “uluslararası hukuku ihlal” anlamına geldiğini ifade etmişti. Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut ise hükümetin bu açıklamasının saldırılar öncesinde konunun Türk hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerde konuşulduğu anlamına geldiğini söyledi.

Uluslararası hukukun Türk devletiyle yapılan pazarlıklara kurban edildiğine dikkat çeken Akbulut “Federal hükümet bir kez daha Türkiye’nin suçları karşısında ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’u oynuyor. Öyle görünüyor ki Almanya için Türkiye’nin NATO üyeliği ve AB’nin Türkiye ile ilişkileri insan haklarından ve uluslararası hukuktan daha önemli” diye konuştu.

ÇAVUŞOĞLU SEEHOFER İLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Berlin’de yapacağı temaslar öncesinde Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile video konferans aracılığıyla görüştü. Görüşme ilişkin sanal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu “PKK ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelede etkin işbirliğinin önemini vurguladık” dedi. Çavuşoğlu’nun bu sözleri AKP-MHP iktidarının Alman devletinden Kürtlere yönelik baskılarını daha fazla artırması talebinde bulunduğu şeklinde yorumlandı.

Berlin ziyaretinde ayrıca Çavuşoğlu’nun Almanya’da Erdoğan rejiminin önde gelen destekleyicilerinden eski Başbakan Gerhard Schröder ve eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile de görüştü. Çavuşoğlu bugün ise Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile bir araya gelecek. Alman Dışişleri Bakanlığı görüşmede bölgesel konuların yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerinin de ele alınacağını bildirdi.